Какво сподели моят зъболекар?

24 Jun 2014

При последното ми посещение в кабинета на моя стоматолог той ми сподели , колко масово  водените при него за преглед деца са с петна по зъбките и разрушен зъбен емайл. Клиничната картина според него съвпада точно с диагнозата флуороза.

Всички помним, как ни е обяснявано колко е нужен флуорът за здрави зъби. Това наистина е така. Когато е в подходяща доза, той оказва много положително въздействие върху здравината на зъбите.

Защо флуорът се цени от зъболекарите?

► Флуорът прави зъбния емайл по-устойчив на киселини.,

►Улеснява  реминерализацията на повредения емайл, намалява активността на бактериите.

След като е открито положителното въздействие на флуора върху зъбите, започва добавянето му в пастите за зъби и други стоматологични препарати. В някои страни е практика добавяне на флуор към питейната вода. Забравя се, че флуорът се среща естествено в  питейните води и много храни - зърнени култури, ориз, картофи. За този елемент, границата между препоръчваната и опасната доза е много тънка.

Един грам от пастата за зъби съдържа 1 мг флуорид. Децата обикновено не изплакват достатъчно добре устата след миенето на зъбките. Около 25% от употребяваната паста за зъби те поглъщат, а това е дозата, която надвишава безопасните стандарти. Изводът е децата да употребяват предназначените за тях пасти за зъби, които са с по-ниско съдържание на флуор, от тези за възрастните или да се ползва паста за зъби без добавка на флуор.

Доскоро в детските градини на децата е било сервирано флуорирано мляко. За щастие, след подетата от много майки кампания, тази практика е преустановена.

За по-малките деца, най-голямата заплаха е млякото приготвено от мляко на прах и флуорирана вода. Такава напитка може да съдържа 100 до 200 пъти повече флуор от майчиното или краве мляко. За незряла нервна, скелетна и дихателна системи това количество може да бъде много опасно. С оглед на тези данни,през 60-те и 70-те години на миналия век  флуорирането на питейната  вода беше отменено в  Швеция, Дания, Холандия и Германия.

Логичният въпрос е къде още може да е източникът на излишният флуор? Защо толкова много са зачестили случаите на флуороза сред децата?

Според моя зъболекар, който от дълго време практикува тази професия, причината за масовата флуороза при децата е в честата употреба на минерални води с високо съдържание на флуор. Една от майките заяви, че у тях за пиене и за приготвяне на храната се използва само минерална вода. При прегледа докторът е установил, че зъбките на детето й са с черни петна и множество кариеси.


Как да защитим децата си от вредното въздействие на наднормения флуор? Стоматологът ми е на мнение, че трябва да следим количеството на флуор в питейната вода и да внимаваме с употребата на съдържащи флуор препарати.

Как да сме сигурни в качеството на водата, която даваме на децата. Водопроводната вода се води питейна, но вкусът и мирисът й подсказват, че не е точно такава. Да, тя не съдържа опасни микроби и това я прави много подходяща за пречистване с домашни филтриращи системи.

Тук е мястото да споменем колко полезни са тези системи за филтриране на вода. Те пречистват водопроводната вода от несвойствени и вредни замърсявания, включително и флуор. При това потребителят може сам да контролира процеса на филтрацията с правилен подбор на филтрите (според качеството на водата, потребностите на семейството) и навременна им подмяна.

Най-добри и най-често продавани са стандартни системи за обратна осмоза.

Друга много добра и предпочитана от потребителите ни система за пречистване на водата за пиене е система от филтри за питейна вода EXCITO B . Тя е много подходяща за монтаж на малки пространства. Другото й предимство е цената, която е само 149 лева.

И на последно място да отбележа, че цената за един литър добре пречистена с домашна система  вода е от 2 до 4 стотинки.

Филтрите във филтриращите кани и тези монтирани на батериите са много малки и не пречистват флуора от водата.

Минералните води са много ценни при лечението на някои заболявания. Както и другите медикаменти не е редно да се предлагат на децата, още повече за ежедневна употреба.

 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top