Пият ли пчелите вода?

24 Apr 2014

Знаете ли, че 4000 пчели дневно се нуждаят от 40 г вода?

Както не се замисляме за водата, която е навсякъде около нас, така не се замисляме и за значението на чистата вода за пчелите.

Със затоплянето на времето през пролетта започват и първите излитания на  пчелите от кошера. Целта на тези излизания е младите пчели да се научат да летят, да разпознават кошера и местността, където се намира, да развият чувствителност към цветовете на растенията, аромата на нектара и прашеца. Първото излитане на пчеличките се нарича очистително облитане. При него те изхвърлят натрупаните в тялото им изпражнения, които достигат до една четвърт от собственото им тегло. В този сезон пчелите се нуждаят най-много от вода, защото те се грижат за пилото, а източниците на нектар са малко или изобщо липсват.

Източниците на вода за пчелите са реки, язовири, поточета, кладенци, а също и росата по растенията. Те обичат хладка, разположена на слънчево и тихо място вода.

Интересното е, че с първото си облитане пчелите намират и мястото от където да се снабдяват с вода и то ще остане техният водоизточник до края на сезона. Проблемът е когато този водоизточник е замърсен. Както за хората така и за пчелите  замърсената с пестициди и други вредни вещества вода е опасна. Освен това понякога за да намерят вода на пчелите им се налага да летят на много големи разстояния. При неустойчиво пролетно време, силен вятър, ниски температури пчелите не винаги успяват да се приберат в кошера  и загиват. Ето защо най-добре през този сезон, в близост до кошерите, на слънчево и тихо място да се поставят поилки заредени с чиста вода. При увеличаване на достъпа до нектар необходимостта от водата намалява. Нуждите от вода пчелите вече могат да си осигурят  от нектара.

За да пренесат един литър вода в кошера пчелите трябва да извършат от седемнадесет до двадесет хиляди полета.

Върху здравето и живота на пчелите оказват влияние много фактори. Чистотата на водата не е от маловажно значение. Както хората поглъщат голяма част от болестите чрез водата, така и за пчелите замърсената вода е източник на много болести. До сега не е установено каква е причината за масовото измиране на пчелите. Възможно за това да са виновни замърсените водоизточници. За съжаление не можем да пречистим водата за пчелите (освен тази, с която се зареждат поилките), но можем да го направим за семейството си. 

Айнщайн е казал: "Ако  пчелите изчезнат, човечеството може да просъществува само четири години". За много хора и животни пчелите могат да предизвикат тежки алергии, а дори и смърт. Те обаче са необходими за опрашването на много култури, от там и за тяхната реколта. Животът на пчелите, както и на хората е изложен на опасност от промените в климатичните условия, от замърсяването на природата и водата.

Пчелното семейство е общество от една пчела майка и хиляди пчели работнички. Благодарение на строго изградени природни правила от дейности то съществува като отглежда млади пчели, събира храна, грижи се за майката, за нейното оплождане, за изхранването на майката и ларвите.

Тези трудолюбиви животни са пример за организираност и хармония в природата, която ние мислещите трябва да приложим за опазването и за благополучието на планетата.  

Всички живи същества на Земята живеят благодарение на водата и всяко едно от тях има своята мисия. Вода е имало още преди появата на човека и тя е причина за появата му. С уреди за пречистване на вода можем да се погрижим водата, която ползва семейството ни да бъде чиста.

 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top