Колко струва поддръжка на битова система за омекотяване на вода?

20 Jun 2019

Колко ще струват консумативите за инсталация за омекотяване на твърда вода е въпросът, който често се задава от клиентите ни преди да вземат решение за покупка.  Другото притеснение е, че с мека вода сапунът много трудно се отмива.

В настоящата статия ще се опитам да отговоря на тези въпроси. Също така е добре да се има предвид стойността на домашните уреди с нагревател, които при твърда вода се налага често да бъдат подменяни. Кое ще бъде по-изгодно?

КАКВА Е ЦЕНАТА НА ПОДДРЪЖКАТА НА СИСТЕМА ЗА ОМЕКОТЯВАНЕ НА ТВЪРДА ВОДА?

Разходите за експлоатация на уреда за омекотяване на твърда вода се състоят от няколко елемента. Сред тях най-голямата част заема таблетирана сол и разходите за допълнителна консумация на вода, които се генерират при регенерация на йонообменна смола. Към това се добавят и разходите за подмяна на предварителен филтър/филтри. Това са постоянни месечни разходи свързани с поддръжката на уреда. Консумацията на електричество е пренебрежимо малка, затова ще я подмина като важен фактор при оформяне на стойността. 

Точната стойност на разходите за консумативи зависи от твърдостта на водата, нейното качество и потреблението. Тук ще посоча приблизителни стойности, при средно потребление на вода в 4 членно семейство. Актуалните цени на всичките консумативи може да проверите проследявайки поставените линкове.

Таблетирана сол. От практика установихме, че един чувал от 25 кг е достатъчен за 2-3 месеца. Това прави около 8 лв/месец.

Предварителен филтър/филтри. Задължителен е монтажът на един механичен филтър. Ако мястото за монтаж е достатъчно, препоръчваме да се постави още един филтър с активен въглен. Филтърните елементи се подменят през 3-6 месеца. Прибавяме още 4 лв/месец.

Трябва да се има предвид, че омекотителят на водата ще генерира допълнителни разходи, свързани с потреблението на вода. Това са около 150 - 200 литра на 1 регенерация. Месечно 1 м3 вода - около 3 лв. 

Сумарно всичките месечни разходи възлизат на около 15 лв. 

КАКВИ СА РАЗХОДИТЕ ЗА ПЕРИЛНИ, ПОЧИСТВАЩИ И КОЗМЕТИЧНИ ПРЕПАРАТИ ПРИ ТВЪРДА ВОДА?

Първо да започнем с факта, че твърдата вода генерира много разходи, които не винаги осъзнаваме. Сред тях са по-високи разходи за перилни, почистващи препарати и козметични продукти за поддържане на хигиена и здраве на коса и кожа. Средната консумация на детергенти и козметика в следствие на използване на твърда вода нарастват с до 60%. Това означава, че за четиричленно семейство, при използване на мека вода, месечните разходи за закупуване на такива средства могат да бъдат намалени с около 10-15 лева. 

Здравословен аспект. Сред неприятните моменти при употребата на мека вода често се споменава трудното отмиване на сапуна при миене и къпане. Ролята на сапуна и душ гела е да намали на повърхностното напрежение на водата, за да може тя лесно да отстрани замърсяванията. Меката вода е с ниско повърхностно напрежение, при което минимално количество сапун лесно се справя със замърсяванията. Следователно много малко количество душ гел ще измие идеално и след това лесно ще бъде изплакнато. Това го установих след като преди 9 години инсталирах система за омекотяване на вода в моя дом. Какво общо има това с нашето здраве? Сегашните хигиенни препарати съдържат голямо количество "химия". Колкото по-малко от тях попадат в контакт с нашата кожа, толкова по-добре за нас. Освен това съставките от сапуна и твърдата вода образуват запушващи порите наслагвания.

Екологичен аспект. Използваните препарати за лична хигиена и почистване попадат в канализация, част от тях се пречистват, другата част отива в околната среда. Използване на по-малко от тях е балагоприятно за природата. 

КОТЛЕН КАМЪК ПО НАГРЕВАТЕЛИ НА ДОМАКИНСКИТЕ УРЕДИ

Сред осъзнатите разходи свързани с употребата на твърда вода е съкратен живот на домакинските уреди, които са в контакт с вода. Пералната и съдомиялната машина, бойлерът, кафе машина много често се повреждат от натрупания котлен камък. Повредите обикновено настъпват след изтичане на гаранцията. Подмяна на тези уреди е голямо перо в семейния бюджет. 

КАКВА Е РАВНОСМЕТКАТА И НАИСТИНА ЛИ СИ СТРУВА  ДА ВЛОЖИМ ПАРИ В ОМЕКОТИТЕЛНА СТАНЦИЯ ЗА ТВЪРДА ВОДА? 

Въпреки това, че омекотителите за вода изискват допълнителни разходи, те са много по-малки в сравнение с разходите, при използване на твърда вода. Надявам се, че тази статия ще помогне за вземане на осъзнато решение относно този толкова полезен уред - домашен омекотител за твърда вода.

Автор: Анна Николова

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top