Как работи йонизатор за алкална вода?

18 Jan 2016

Йонизаторите за алкална вода са домакински уреди, които с помощта на електролиза разделят водата на кисела и алкална. Първоначално тези уреди са били популярни в Япония и други страни от Далечния изток. Тяхното разпространение в САЩ, Европа, а от там и в България е станало когато е била доказана тяхната ефективност за подобряване здравословно състояние на живите организми.

Преди водата да постъпи в камерата за електролизата на йонизатора, тя се пречиства с вградените в йонизатора водни филтри.

КАК СЕ РАЗДЕЛЯ ВОДАТА В КАМЕРАТА НА ЙОНИЗАТОРА?

При електролиза на водата настъпва електрохимичен процес, при което водата се разделя на алкална и кисела. Условието за провеждане на този процес е наличие на минерални соли – йони във водата.

В зависимост от избраната степен на алкалност или киселинност на водата, в камерата за електролиза през водата преминава електрически ток с различно напрежение. Под неговото въздействие настъпва дисоцияция (разделяне) на молекулните частици на намиращите се във водата соли, които се разделят на;

положително заредени йони - катионите, събират се на отрицателния полюс на електрода – катод

отрицателно заредените йони - анионите, събират се на положителния полюс - анод.  

При това разделяне на водата полезните минерали (калций, магнезий, калий и натрий) отиват в алкална вода, а киселинните остатъци (съдържащи сяра, фосфор и хлор) отиват в кисела вода.

Конструкцията на йонизатора включва 2 камери, в който се намират два вида електроди: положителен анод и отрицателен катод. Разделящата двете камери мембрана предотвратява смесването на двата вида вода.

 

СТРУКТУРА НА ЙОНИЗИРАНАТА ВОДА

Освен разделянето на водата се променя и нейната структура. Водните молекули се групират в образувания наречени клъстери. В чешмяната вода водните клъстери се състоят от 12 до 18 броя водни молекули. В алкална йонизирана вода водните клъстери се образуват от 6 броя молекули и водата придобива хексагонална структура. Тази вода лесно прониква в клетките и оптимално  хидратира тъканите.

Понятието йонизация означава получаване или загуба на електрони. Обикновено потокът на електроните е в посока от отрицателния (-) полюс до положителния (+) полюс. В камерата за електролиза в йонизатора при пускане на електрически ток движението на електронните потоци е в противоположна посока от положителния (+) полюс  към отрицателния (-) полюс.

(-) Полюс получава електрони: H2O + 2e- = 2OH- + H2

(+) Полюс губи електрони: 2H2O - 4Е- = 4Н + + O2

При това се променя ORP, окислително-редукционният потенциал на водата.

Повече за ORP на водата  и колко е важен този показател при йонизаторите за алкална вода може да прочетете в статията:

 КАКВО Е ORP НА ВОДАТА? КРАТКО И ДОСТЪПНО ОБЯСНЕНИЕ.

 

СХЕМАТА НА ДЕЙСТВИЕ НА ЙОНИЗАТОРА ЗА АЛКАЛНА ВОДА

Коментари 2

Laura Willson

Laura Willson
Павирани ЕООД

Предназначението на уредите за алкална вода е да произвеждат вода с микроклъстерна структура, с отрицателно ORP и високо pH. Най-лесно може да измерите pH на водата, има тест ленти. Високо pH на водата може да бъде постигнато и с добавка на алкални минерали. По-важният показател е ORP. Ниско ORP означава, че във водата има свободни електрони, които могат да неутрализират увреждащи клетките (окисляващи ги) свободни радикали. За целта има уред, който е скъп. Какво е ORP на водата може да прочетете в блога темата: Какво е ORP на водата? Кратко и достъпно обяснение. Структурата на водата трудно може да се измери в домашни условия. Аз се въздържам от продажба на кани за алкална вода както и от продажба на кани за пречистване на вода. Самите йонизатри за алкална вода също ги подбирам внимателно защото знам, че не всички от предлаганите на пазара постигат добри параметри.

2016-02-22 11:31:15
Laura Willson
vania georgieva

zakupih si aktivator AV 4000 ot edna reklama v neta. molia vi kajete mi po kakvo triabva da razbera dali raboti ureda- ne se 4uva niakakav 6um i ne se obrazuvat mehur4eta ako triabva da ima. kakto se vijda cenata 70 lv ne e za srebarni elektrodi. pomognete mi da razbera dali tova e porednata manipulacia

2016-02-20 22:28:51

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top