Домашни филтри за пречистване на вода. Как да избегнем най-често допускана грешка?

13 Nov 2014

При проектирането на ВиК инсталация се залагa разположението на мокрите помещения в къщата или апартамента, както и самите санитарни прибори, а според тях и точките на ползване и се начертава схемата на преминаване на тръбите. На този етап потребителите повече се вълнуват от избора на плочките, душ кабините, мивките, проекта на кухнята, цветовете и други. Обикновено тогава не се мисли за качеството на питейната вода, която ще ползва семейството. Когато водата е твърда, както  е в повечето райони на България, след нанасяне в жилището се появяват проблеми с котления камък в бойлера, трудно почистване на фаянса и арматурите в банята, често се стига и до запушване на отворите през които минава водата. Целта на тази статия е да обърне внимание върху навременно планиране на решаването на проблемите свързани с варовита вода. Когато инсталацията е завършена и всичко е изградено, тогава е трудно и често направо невъзможно да се намери място за поставяне на уредите за пречистване и омекотяване на водата. Тук е много важна ролята на проектанта да информира своите клиенти за възможностите на новите технологии в областта на обработката на водата преди да я използваме за домакински нужди.

На пазара се предлагат  много и различни видове качествени домашни филтри за вода на много достъпна цена. Ако водата е твърда, след водомера се монтира централен омекотител с йонообменна смола осигуряващ мека вода в цялата домашна инсталация. Тези уреди се управляват от програматор, който автоматично провежда регенерации на смолата, когато това е необходимо и то в удобно за потребителя, предварително зададено време – фабрично е настроено това да става в 2 часа през нощта. Грижата на собственика на омекотителя се състои в попълване на резервоара с таблетирана сол. При средностатистическо, четиричленно семейство това е необходимо да се прави през около 2 месеца.

Обикновено тези апарати се монтират в къщите, където е по-лесно да се намери подходящо място. Малко известно е, че има и малки, компактни омекотители, които могат да се поставят и дори в малки апартаменти, офиси и студиа. Добре е това да е заложено на фаза проектиране, или да залегне като задача преди ремонта на апартамента. Помислено е и за по-големи апартаменти, където също може да се монтира подходящ уред с малък размер.

За механично пречистване на водата от утайки, мътилка, песъчинки е по-лесно да се намери място. В този случай се монтира филтърна колона, в която се поставят филтърни патрони. Тези патрони се подменят много лесно. Същото е положението когато водата е много хлорирана, вместо механичен патрон във филтърното тяло се поставя карбонов такъв от активен въглен.

При сондажните води много често се установява микробиологично замърсяване. Тук много ефикасни са UV стерилизатори, които правят сондажната или кладенчова вода безопасна за ползване и няма миризма или вкус на хлор от предозиране. Те са с различни диаметри на присъединяване и прилагането им е според количеството на използваната вода.

Помислено е и за финно пречистване на водата за консумация. Най-удобно е под кухненската мивка да се монтира система от филтри, която може да бъде с мембрана за обратна осмоза или с капилярна мембрана. Тези системи много ефикасно пречистват водата от водопровода  и по този начин спасяват от досадното пренасяне на тежки бутилки с питейна вода от магазина. След тях може да бъде захранен и ледогенераторът на хладилника.

Ако в един предварителен разговор проектантът обърне внимание на клиента върху удобствата и ползите от филтрирането на водата, да помисли за предварително осигуряване на подходящо помещение или място, в последствие монтирането на тези системи ще става много лесно.

Пречистването на водата у дома е най-добрата инвестиция в здравето на цялото семейство. 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top