Омекотяване на твърда вода с йонообменна смола.

Какви проблеми предизвиква твърда вода в дома?

Отлагащият се по нагревателите на бойлерите и пералните котлен камък, запушващ тръбите на кафе машините варовик са причина за преждевременно изтегляне от употреба на много домакински уреди. Не по-малко главоболия създават натрупващи се по батериите, плочките, душ кабините варовикови наслоявания, които изискват използване на агресивни препарати за почистването им.  Системите за омекотяване на твърда вода с йонообменна смола решават тези проблеми за цялата водопроводна инсталация. Поставят се в самото начало на водопроводна инсталация и гарантират мека вода в целия дом. Предлагат се варианти както за съвсем малки апартаменти така и за големи къщи. 

Как става омекотяване на вода с йонообменна смола?

Процесът на омекотяване на водата при предлаганите от фирмата Павирани системи е напълно автоматичен. Основните части на битовите инсталации за омекотяване на твърда вода са:

  • бутилка с йонообменна смола
  • управляваща глава, контролира процеса на работа на омекотителна система
  • резервоар за таблетирана сол

Схемата на действие на йонообменна смола

Когато твърдата вода преминава през йонообменната смола от нея се отнемат варовикови йони (калций и магнезий) и на тяхното място се наместват натриеви йони. Този способ на омекотяване на водата осигурява мека вода за нуждите на цялото домакинство.

След известно количество омекотена вода, капацитетът на смолата се изчерпва и тя трябва да бъде регенерирана. Регенерацията се извършва със солев разтвор, който омекотителят сам прави от намиращата се в резервоара таблетирана сол. На пръв поглед всичко това изглежда доста сложно, но многобройни доволни клиенти закупили уред за омекотяване на вода опровергават това твърдение. Грижата на потребителя е да следи омекотителят да има достатъчно сол за регенерацията на смолата. Допълването на сол в резервоара на омекотителя на практика се извършва веднъж на 2-3 месеца.

Регенерирация на йонообменна смола със солев разтвор.

Автор: Анна Николова

 
Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден