Омекотяване на твърда вода с йонообменна смола.

01 Jan 2021

Какви проблеми предизвиква твърда вода в дома?

Отлагащият се по нагревателите на бойлерите и пералните котлен камък, запушващ тръбите на кафе машините варовик са причина за преждевременно изтегляне от употреба на много домакински уреди. Не по-малко главоболия създават натрупващи се по батериите, плочките, душ кабините варовикови наслоявания, които изискват използване на агресивни препарати за почистването им.  Системите за омекотяване на твърда вода с йонообменна смола решават тези проблеми за цялата водопроводна инсталация. Поставят се в самото начало на водопроводна инсталация и гарантират мека вода в целия дом. Предлагат се варианти както за съвсем малки апартаменти така и за големи къщи. 

Как става омекотяване на вода с йонообменна смола?

Процесът на омекотяване на водата при предлаганите от фирмата Павирани системи е напълно автоматичен. Основните части на битовите инсталации за омекотяване на твърда вода са:

  • бутилка с йонообменна смола
  • управляваща глава, контролира процеса на работа на омекотителна система
  • резервоар за таблетирана сол

Схемата на действие на йонообменна смола

Когато твърдата вода преминава през йонообменната смола от нея се отнемат варовикови йони (калций и магнезий) и на тяхното място се наместват натриеви йони. Този способ на омекотяване на водата осигурява мека вода за нуждите на цялото домакинство.

След известно количество омекотена вода, капацитетът на смолата се изчерпва и тя трябва да бъде регенерирана. Регенерацията се извършва със солев разтвор, който омекотителят сам прави от намиращата се в резервоара таблетирана сол. На пръв поглед всичко това изглежда доста сложно, но многобройни доволни клиенти закупили уред за омекотяване на вода опровергават това твърдение. Грижата на потребителя е да следи омекотителят да има достатъчно сол за регенерацията на смолата. Допълването на сол в резервоара на омекотителя на практика се извършва веднъж на 2-3 месеца.

Регенерирация на йонообменна смола със солев разтвор.

Автор: Анна Николова

 

Коментари 5

Laura Willson

Laura Willson
Павирани ЕООД

Здравейте Г-жо Алексиева. Тъй като за да предложа подходящо решение, трябва да разполагам с повече информация, изпратих отговор на посоченият от Вас имейл.

2022-09-20 22:17:20
Laura Willson
Юлияна Алексиева

Здравейте, препоръчайте ми най добрия метод за пречистване и омекотяване на вода за къща. Водата е с много голяма твърдост и с всякакви примеси- пясък, камъчета, трева и други.

2022-09-14 14:55:57
Laura Willson
Юлияна Алексиева

Здравейте, препоръчайте ми най добрия метод за пречистване и омекотяване на вода за къща. Водата е с много голяма твърдост и с всякакви примеси- пясък, камъчета, трева и други.

2022-09-14 14:55:57
Laura Willson
Павирани ЕООД

Обикновено системите за омекотяване на варовита вода изразходват 1 чувал сол от 25 кг за 2-3 месеца. Зависи от потреблението и твърдостта на водата. Другият консуматив е механичен филтър, който се подменя на 3-6 месеца(пак зависи от качеството на водата) и в монетна струва 3,40 -4 лв.

2022-04-06 18:54:05
Laura Willson
Елена Стефанова Папайоану

Можете ли да ми посъветвате разходите за инсталация за разрешаване на Какви проблеми предизвиква твърда вода в дома?

2022-03-24 19:39:37

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top