Обратна осмоза вредна?

09 May 2015

ВОДАТА ПРЕЧИСТЕНА СЪС СИСТЕМИТЕ ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА Е ВРЕДНА ЗА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ. 

Такова е становището на WHO (Световна здравна организация).

Има доста противници на този метод на пречистване на водата за пиене. Според тях осмотичната вода е бедна на минерали и извлича полезните минерали от човешкия организъм. 

ЗАЩО Е РАЗРЕШЕНО ДА СЕ ПРОДАВАТ ТРАПЕЗНИ ВОДИ ПРЕЧИСТЕНИ ИМЕННО СЪС СИСТЕМИ ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА?

Ако обратноосмотичната вода е толкова вредна, както твърди Световната здравна организация, защо се допуска да се продава такава вода в магазините като трапезна вода за пиене? Върху етикетите на бутилките с трапезна вода  ясно е написано, че водата е пречистена със система за обратна осмоза. Такава вода, и то двойно осмотично пречистена се продава и препоръчва от производители на бебешки и детски храни. 

ИНТЕРЕСНИ, НО МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА С ОБРАТНА ОСМОЗА

При домашните системи за обратна осмоза нито мембраните, нито използваното налягане са такива, че да се получи съвсем деминерализирана вода. Домашните системи, както и използваните в тях мембрани не са същите като тези в промишлените системи, които пречистват водата до степен чиста водна молекула. Промишлените мембрани за обратна осмоза са с по-малки пори и за да мине водната молекула през тях е необходимо да се приложи голямо налягане. Такова пречистване не може да бъде постигнато в домашни условия, не е и необходимо. Обратноосмотичната вода от промишлени системи се използва например във фармацевтична промишленост, където по разбираеми причини степента на чистотата на водата трябва да бъде най-висока. 

При измерването с TDS на общата минерализация на водата преди и след мембрана в домашна система за обратна осмоза е видно, че общата минерализация след мебраната намалява с ок. 90%. Това означава, че ако общата минерализация на входящата вода е примерно 300, след мембраната е 30. Това се отнася за нова мембрана. С времето пвърхността на мембраниата се износва, отворите стават по-големи и мембраната пропуска повече минерали. 

За повече яснота да добавя, че TDS уредът не отчита органични съединения като например пестициди. Този уред измерва йоните, а това означава соли, основи и киселини. Затова с него не може да бъде измерено какво количество от най-вредните примеси премахва мембрана за обратна осмоза. Пестицидите, антибиотиците, хормоните и други химически съединения са със сложна структура, голям размер и не могат да минат през малките отвори на осмотичната мембрана.

ЗАЩО ПОЛЕЗНИТЕ МИНЕРАЛИ МИНАВАТ ПРЕЗ МЕМБРАНАТА ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА?

Молекулите на полезните минерали като магнезий, калций са с най-малък размер ( в Менделеевата таблица са в самото начало) и това е причина част от тях  да преминават през мембраните в домашните системи за обратна осмоза. Тежките метали, пестицидите, флуор и другите вредни съставки са с доста по-голям размер, следователно шансът да преминат през мембраната е нищожен. Това е причината системите за обратна осмоза да пречистват 98-99% от вредните примеси.  

Съвременните системи за обратна осмоза включват минерализатор, който обогатява пречистената вода с полезни минерали и придава на водата неповторим вкус на изворна вода.

ИМА ЛИ АЛТЕРНАТИВА НА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА С ОБРАТНА ОСМОЗА?

Предлагаме голям избор на филтриращи системи за пречистване на вода за пиене, както с обратна осмоза, така и без мембрана за обратна омоза на реномирани производител на филтри за вода от одобрени и сертифицирани за контакт с питейна вода материали и компоненти.

Най-продавана от системите без мембрана за обратна осмоза е филтърна система за пречистване на питейна вода с капилярна мембрана на Аквафилтер EXCITO B, която включва 5 специално подбрани за пречистване на вода за пиене филтъра.

Относно световните организации и техните становища, мисля, че сме наясно колко често защитават големи корпоративни интереси. Интересно защо WHO не предприема мерки за ограничаване на производство и продажба на "храната" в лъскавите опаковки, на оцветени с бои и изкуствено подсладени напитки. Нима в тях има полезни минерали? Как се отразяват на човекото здраве е ясно, въпреки това повече от 50% площ в магазините е заета от такива вредни и без никаква хранителна стойност продукти. Не е трудно да се въведе по-висок данък върху тези продукти, за да се ограничи тяхната употреба. Кой тогава ще прибира тлъстите печалби? 

Коментари 5

Laura Willson

Laura Willson
Павирани ЕООД

Пречистената с обратна осмоза вода е подходяща за производство на вино. Само да обърна внимание на факта, че в ЕС е забранено да се добавя вода в гроздовата мъст, както и на другите етапи от производството. С промяна на климата и вдигане на температури гроздето е с по-високо съдържание на захари. Това е причината производителите от южните райони на ЕС да искат вдигане на тази забрана. В страните извън ЕС е разрешено да се добавя вода към гроздовата мъст.

2024-04-10 14:47:12
Laura Willson
Мария

Здравейте. Вода след обратна осмоза подходяща ли е за направата на вино?

2024-04-10 13:32:43
Laura Willson
Павирани ЕООД

Системите с мембрана за обратна осмоза най-прецизно пречистват водопроводна вода за пиене, приготвяне на храна и напитки. Пречистената с обратна осмоза вода е подходяща за бебета и малки деца. Мембраната в домашните системи пречиства всичко вредно и ненужно, защото молекулите на тези вещества са големи и не преминават през микроскопичните отвори в нея. Тези мембрани пропускат част от полезните минерали, като магнезий, защото са със значително по-малка молекула от гореспоменатите съединения (например пестициди) и могат да преминат заедно с чиста вода през техните пори. Последният етап в домашните системи за обратна осмоза - минерализаторът съдържа подходящо обработени (раздробени и изпечени) доломитни скали от чисти екологично райони, които слабо минерализират водата след мембраната. Този процес наподобява натуралния, когато водата в природа преминава през скалите. Препоръчвам Ви система за обратна осмоза без резервоар. Това е поради факта, че в резервоара водата се задържа, а при осмози без резервоар пречистването става в реално време. Когато наливате вода за детето, добре е да изпуснете малко, защото в началото тече вода, която по-дълго е била в контакт със съдържанието на минерализатора и може да съдържа повече минерали.

2022-06-27 08:32:58
Laura Willson
Петър Чернев

Здравейте, коя система за вода бихте ми препоръчали за питейна вода за деца на годинка. С обратна осмоза или другите? Благодаря!

2022-06-25 14:53:50
Laura Willson
Павирани ЕООД

Системите без мембрана за обратна осмоза не пречистват флуор. Относно тежките метали, както писах в предишния отговор - зависи от филтрите включени в система за питейна вода без обратна осмоза. Съгласете се с мене, че има много видове системи за питейна вода, с различна конфигурация от филтри. Степента на пречистване в тези системи зависи от скоростта на преминаване на водата през филтъра, т.е. от времето за контакт на пречистващия агент с водата. Активен въглен пречиства пестицидите, KDF пречиства някои тежки метали. Пак повтарям, не мога да дам информация дали пречиства всички тежки метали и пестициди, защото това зависи от времето на контакт, степента на запушване на активните центрове в активния въглен и много други фактори като например температурата на пречистваната вода. Както виждате не давам информация - купете си еди какво си и всичко ще бъде ок. Пречистване на вода е доста сложен процес и няма отговор ДА и НЕ. 

2020-03-18 08:29:04

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top