Котлен камък и омекотяване на твърда вода с йонообменна смола.

Котленият камък, отлагащ се по нагревателите на бойлерите, пералните, запушващ тръбите на кафе машините е причина за преждевременно изтегляне от употреба на много от тези домакински уреди. Не по-малко главоболия създава натрупващ се по батериите, плочките, душ кабините варовик. Тези досадни петна от варовикови наслоявания принуждават домакините да използват агресивни препарати за почистването им.

Омекотителите за твърда вода с йонообменна смола решават тези проблеми за цялата домашна водопроводна инсталация. Поставят се в самото начало на водопровода захранващ дома с вода и гарантират мека вода в целия дом. Предлагат се варианти както за съвсем малки апартаменти така и за големи къщи. 

Тук искам да обясня как става процесът на омекотяване на водата и защо този начин на омекотяването на твърдата вода е толкова ефективен. Най-важните части на домашните компактни уреди за омекотяване на вода са корпусът, в който се намира бутилка с йонообменна смола и закрепен за бутилката програматор. Програматорът (управляваща глава, контролер) автоматично, без участие на потребителя, управлява процеса на омекотяване на водата. Йонообменната смола прави преминалата през нея твърда вода мека. Този способ на омекотяване на водата осигурява мека вода за нуждите на цялото домакинство.

След известно количество омекотена вода, капацитетът на смолата се изчерпва и тя трябва да бъде регенерирана. Регенерацията се извършва посредством солев разтвор, който омекотителят сам прави от намиращата се в корпуса му таблетирана сол. На пръв поглед всичко това изглежда доста сложно, но многобройни доволни клиенти закупили уред за омекотяване на вода опровергават това твърдение. Грижата на потребителя е да следи омекотителят да има достатъчно сол за регенерацията на смолата. Допълването на сол в резервоара на омекотителя на практика се извършва веднъж на 2-3 месеца.

На тази картинка схематично е показано как водата преминава през йонообменна смола и как след като ресурсът на омекотяване на смолата е изчерпан тя се регенерира със солевия разтвор.Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден