Кана с филтър или система от филтри за вода? Какво да избера?

07 Oct 2014

ФИЛТРИРАЩИТЕ КАНИ СА ШИРОКО РАЗПРОСТРАНЕНИ, НО ДАЛИ НАИСТИНА ДОБРЕ ПРЕЧИСТВАТ ВОДА ЗА ПИЕНЕ? 

Най-лесният начин да направим нещо  за да премахнем отблъскващия вкус на чешмяната вода е закупуването на филтрираща кана. В реклами на тези кани много често  е посочено, че пречистват 99% от хлора, тежките метали, бензоли, феноли, пестициди и какво ли не. Как е възможно само един малък филтър, какъвто се поставя в тези кани, да отстрани всичко това?  Естествено, че не може. Такова пречистване може да извършат единствено промишлени системи за обратна осмоза, където се прилагат високи налягания и много фини осмотични мембрани. Домашните системи за обратна осмоза пречистват водата на ок. 90%. Това лесно се доказва с TDS метър - уред, който измерва електропроводимост.

ЗАЩО ФИЛТРИРАЩИТЕ КАНИ НЕ МОГАТ ДОБРЕ ДА ПРЕЧИСТВАТ ВОДАТА?

Филтриращите кани не се нуждаят от монтаж, след покупката се поставят на удобно място, налива се вода и готово. Могат лесно да бъдат премествани. Това е основната причина да се използват толкова масово. Да, водата след преминаването през филтъра в каната, особено когато той е нов, е доста по-вкусна от водопроводната. Причината за това е намиращият се във филтъра активен въглен. Активният въглен наистина има удивителни свойства, но количеството му във филтъра на каната е много малко, водата бързо премиава през него, поряди което капацитетът на пречистване на каните с филтър е толкова нисък. Още по-лошо е положението, когато активният въглен във филтъра е в гранулирана форма. Тогава водата много лесно прави пътеки през гранулата, минава по един и същи път и адсорбирането на замърсяванията става по-неефективно. 

Освен активен въглен, филтрите на каните съдържат и някои видове смоли, които омекотяват водата. Никъде не е посочено какви точно са тези смоли. Омекотяващите смоли омекотяват водата, но не премахват от нея тежки метали, флуор, остатъци от антибиотици както и много други разтворени в нея вредни вещества.

Лично аз имах такава кана, докато  филтърът е бил нов, водата беше вкусна – около 2 седмици. Относно омекотяването – много слабо. Както електрическата кана, така и самата кана с филтър  постоянно се е налагало да почиствам от варовик.

Питам се - ако резултатите от изследванията показват, че водата е добре пречистена с такава кана (както често се твърди в упътването им) дали биха се произвеждали по-сериозни системи за филтриране на питейна вода?  Естествено, че не, пък и никой не би си купил такава система ако може да мине с една кана с филтър.

ЦЕНАТА ЗА ЕДИН ЛИТЪР ВОДА ПРЕЧИСТЕНА С ФИЛТРИРАЩА КАНА И С ФИЛТЪРНА СИСТЕМА

Един резервен филтър за кана е около 5 -10 лева. Според производителите той трябва да пречисти 150 литра вода, като никъде не е посочено, че това зависи и от качеството на водата. Това прави около 6-7 стотинки на литър.

Ако приемем, че едно четиричленно смейство за пиене, приготвяне на хранат и напитки ползва 15 литра вода на ден, това за една година прави около 5500 литра вода. Филтърна система с капилярна мембрана Excito B с лекота може много добре да пречисти повече от това количество. Цената на консумативите за една година е ок. 130 лева, което прави 2 стотинки за един литър вода. 

Филтрираща система  EXCITO B  пречиства вода с 4 броя големи филтри плюс капилярна мембрана. В оиписанието на системата ще намерите точна информация какви са тези филтри и какво съдържат.  И тези 5 големи филтъра не са в състояние на 99% да отстранят тежки метали, пестициди и други, а ги пречистват на около 85%.

EXCITO B - НАЙ-ПРОДАВАНАТА ФИЛТРИРАЩА СИСТЕМА ЗА ПИТЕЙНА ВОДА С КАПИЛЯРНА МЕМБРАНА

Често се срещам с мнение на клиенти и познати, че цената на системите за пречистване на вода е прекалено висока за техните възможности. Всичките цени са посочени в онлайн магазина ни и са много по-ниски от средната цена на един мобифон.
Системите за обратна осмоза много прецизно пречистват водата за питейни цели. Те гарантират пречистване на 99.9% на всичките ненужни и вредни вещества намиращи се във водата. 1 литър  вода пречистена с такава система струва 3-4 стотинки. Предлагаме богат избор на домашни системи за обратна осмоза на изгодни цени.

Системи за пречистване на вода за питейни цели обикновено се монтират под кухненска мивка. Чиста трапезна вода се налива от отделна от кухненска батерия канелка. Здравословна и вкусна вода за пиене и приготвяне на храна е винаги на разположение на разумна цена.

СИСТЕМА ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА МОНТИРАНА ПОД КУХНЕНСКА МИВКА

В ОНЛАЙН МАГАЗИНА ПРЕДЛАГАМЕ БОГАТ АСОРТИМЕНТ ОТ ФИТЪРНИ СИСТЕМИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА ПИЕНЕ.

На някои места, пречистена с кана вода се препоръчва за бебета без преваряване. Да, пишат, че среброто в техните филтри убива микробите, но след като водата в каната престоява известно време, как да сме сигурни, че в тази престояла вода няма да се развият бактерии?  Добре, че  по принцип имаме естествен имунитет и човешкия организъм умее да се справя с микроби. Аз лично не бих препоръчала да се дава на новородено вода без преваряване даже от система за обратна осмоза, ако няма UV стерилизатор.

Автор: Анна Николова

 

Коментари 2

Laura Willson

Laura Willson
Павирани ЕООД

Здравейте, да в София имаме двама представители. Йордан Василев - фирма Термолика, тел. 0878 532 797 и фирма Аквалис Груп моб. телефон: 0897007002. Системата може да закупите от тях или да я поръчате от нашия сайт. Монтажът също може да бъде извършен от тях. Повече данни за двете фирми на сайта ни в раздел Партньори тук: http://pavirani.com/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8-1200.html Най-продаваната и най-удачната система за обратна осмоза е тази: http://pavirani.com/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0_%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B0-793.html

2014-10-14 12:20:59
Laura Willson
EmilMarkov

Zdraveite,as sam ot Pernik,kak bih zakupil podobna sistema za precistvane za voda ,imate li predstavitelstvo v Sofia,tai kato ste mi bade nai blizo.interesuvame da e i s obratnata osmoza.

2014-10-11 17:25:43

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top