Как да изберем омекотителна инсталация за вода?

06 May 2024

Битовите омекотителни системи за вода с йонообменна смола напълно омекотяват водата и успешно решат проблемите свързани с твърдата варовита вода в дома. Предлагаме омекотителни системи за вода както за съвсем малки апартаменти, така и за големи къщи.

Как да изберем най-подходящ за нас омекотител за варовита вода?

При избора на омекотителни системи за варовита вода за домашно ползване, трябва да се ръководим от големината на системата, която зависи от количество йонообменна смола. От това зависи капацитетът на омекотяване на водата, т.е. колко вода може да омекоти за единица време. Битовите омекотителни системи обикновено са с 10-12, 20, 25, 30 или 45 литра смола.

Приблизително се приема се, че капацитетът на омекотяване на вода в зависимост от количество смола е:

​Тези препоръки се отнасят за средностатистически жилища и твърдост на водата до 16 немски градуса. При по-твърда вода се налага инсталиране на по-голяма система за омекотяване на вода от посочените горе примери. 

В различните райони водата е с различна твърдост, потреблението на водата при еднакъв брой живущи също се различава. При прецизният подбор на система за омекотяване на вода се взема под внимание: твърдост на входящата вода, месечното потребление и броят на точки на водоползване (най-вече колко бани има в жилището). Най-оптимално е системата за омекотяване на вода 4-5 пъти в месеца да прави регенерация (промиване със солев разтвор) на йонообменна смола. 

Защо при по-висока твърдост на вода се налага да се избере по-голяма омекотителна система?  

Системите с 10-12 литра смола са много компактни и много от клиентите питат дали такава система ще бъде подходяща за един малък апаратамент. Отговорът е да, при месечен разход на вода от около 8 м3 и твърдост на водата 15-16 немски градуса. При по-голямо месечно потребление по-добре е да се избере по-голям омекотител за вода с 20, 25 или 30 литра смола. Поряди често провеждани регенерации, разходът на сол и вода при по-малкият уред ще бъде прекалено висок. Също така, животът на смолата ще бъде по-кратък и има опасност водата да не бъде напълно омекотена. 

Същото се отнася за по-големи системи. При еднакво месечно потребление, еднакъв брой живущи и еднакъв брой бани, но различна твърдост на водата, може да се наложи да бъде избран различен по големина омекотител. Например:

1. Месечно потребление 15 м3, 1 баня, 2-4 обитатели и твърдост на водата 15 немски градуса ще препоръчаме омекотителна система с 20 литра йонообменна смола.

2. Месечно потребление 15 м3, 1 баня, 2-4 обитатели и твърдост на водата над 20 немски градуса ще препоръчаме омекотителна система с 30 литра йонообменна смола.

Номинална производителност и максимален дебит на омекотителните системи с различно количество йонообменна смола

Посочените по-горе данни са ориентировъчни, но успешно се използват при избор на омекотителна инсталация за бита. През омекотителната  система може да мине по-голямо количество вода (максимален дебит), но особено при много голяма твърдост, водата няма да бъде напълно омекотена. Повече подробности ще намерите в спецификацията на всеки от омекотителите.

Посочените стойности са приблизителни, зависят от твърдостта на водата, налягането във водопровода и вида управляваща глава.

Препоръчваното месечно потребление на вода при твърдост на водата 15-17 немски градуса за различно количество смола е:

 • 10 литра  - до  8 м3 /месец
 • 12 литра - до 10 м3 /месец
 • 20 литра -  до  16 м3 /месец
 • 25 литра - до   20 м3 /месец
 • 30 литра  - до 25 м3 /месец
 • 45 литра - до 35 м3 /месец

​Битовите системи за омекотяване на вода не са подходящи за промишлена употреба. 

Управление на омекотителни инсталации за варовита вода

Друг важен компонент на системите за омекотяване на вода е контролираща процеса на омекотяване управляваща глава с програматор. Най-удобни са автоматичните програматори, които изцяло контролират работата на омекотителните системи за вода. След въвеждане на твърдостта на водата, те изчисляват обема омекотена вода между регенерации и стартират регенерацията на йонообменната смола в удобно за потребителя и предварително зададено време. Фабричното зададено реме за регенерация при всичките програматори е 2 часа през нощта. Това време лесно може да бъде променено.  

Офертата ни включва следните автоматични програматори:

 • LOGIX 255/760 на AUTOTROL -  много добър и изключително надежден програматор, лесни интуитивни настройки
 • BNT - безавариен, икономичен  и с опростено управление
 • RX - ново поколение RX глави с керамични глави
 • CLACK - надежден, качествен, предлагащ много възможности за настройки

Размери на различни омекотителни системи за вода

При избора на омекотителя за твърда вода трябва да се взема предвид и място за монтаж, с което разполагаме. Предлаганите от Павирани ЕООД битови омекотителни инсталации за вода са компактни, което означава, че бутилката със смолата се намира в контейнера за солта. Тази конструкция позволява монтажът на системата да бъде осъществен на съвсем малко пространство. Омекотителните системи се поставят на входа на водопровода, след водомера, за да бъде омекотена водата в цялата домашна водопроводна инсталация. 

Размерите на всичките омекотители ще намерите в "Спецификация на продукта".

 • Дълбочината на уреда е без присъединителните фитинги към водопровода.
 • Преди омекотителната инсталация да се предвиди място за монтаж на механичен филтър за вода.
 • Асортиментът от омекотителни инсталации е постоянно допълван и обновяван в онлайн магазина ни.

Повече информация за избор на място за монтаж на омекотителна система за вода ще намерите в темата: Къде и как се монтира омекотителна инсталация за варовита вода?

​Омекотителни инсталации за варовита вода за апартаменти, къщи и промишлени обекти

Автор: Анна Николова

 

Коментари 5

Laura Willson

Laura Willson
Павирани ЕООД

Моля да уточните какво имате предвид \"филтрираща система\". Само филтри за твърди частици, като песъчинки, мътилка и др. подобни или желаете да бъде система за омекотяване на варовита вода? Ако желаете да монтирате омекотителна система, ще ми е нужна следната информация: 1. Колко е твърда водата? Или за кое населено място става въпрос? 2. Колко е месечното потребление на цялата сграда? 3. Колко са общо баните във всичките апартаменти? 4. Колко са обитателите? 5. Постоянно ли ще искате водата да бъде омекотена или може на период от няколко дни, по време на регенерация, в часовете от 2 до 4 през нощта, системата да подава твърда вода? 6. Водата от местното ВиК ли е или от сондаж? Изтрих телефонният Ви номер от сайта, за да няма злоупотреби с него.

2023-12-17 12:18:13
Laura Willson
Косто Костов

Имаме нужда да поставим филтрираща система на водата на нашия жилищен вход , в който живеем 10 семейства на входния водопровод след водомера където Ф на входа на водата е 48,5 мм. Молим за консултация и съдействие. За контакти: Костов-................

2023-12-16 14:47:26
Laura Willson
Павирани ЕООД

Ако захранваща омекотителна инсталация вода е с параметри, които отговарят на наредба номер 9 за питейна вода, омекотената вода е подходяща за директна консумация. Йонообменната смола в омекотителя е одобрена за контакт с питейна вода.

2023-11-01 17:27:03
Laura Willson
Марина Минкова

И аз се интересувам дали водата е годна за директна консумация. Иначе я ползвам за готвене, за кафе-машина, но за пиене от чешмата се чудя.

2023-11-01 09:35:35
Laura Willson
Павирани ЕООД

Понеже за подбор на система за пречистване и омекотяване на вода са необходими повече данни, на Г-н Тодоров и Г-н Методиев отговорих на посочените от тях имейли.

2023-05-22 21:37:26

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top