Анализ на сондажна или кладенчова вода

04 Apr 2023

Когато решаваме да използваме вода от собствен водоизточник - сондаж или кладенец се налага да извършим лабораторен анализ на водата. В България това може да се направи в ХЕИ или други оторизирани лаборатории.

Напоследък клиентите често питат какви изследвания да поръчат. В настоящата статия ще намерите основни препоръки за анализ на вода предназначена за хигиенно-битови и питейни нужди.

Микробиологичен анализ на вода

При този вид анализ се определя дали и в каква степен водата е замърсена с болестотворни бактерии. Задължително се изследват:

  • Ешерихия коли (Е. coli)  - стойност на допуск 0/100мл
  • Ентерококи - стойност на допуск 0/100 мл
  • Брой колонии (микробно число) при 22 °С - стойност на допуск - до 100/1 мл 
  • Брой колонии (микробно число) при 37 °С - стойност на допуск -  до  20/1 мл

Резултатът за Ешерихия коли и Ентерококи се определя като брой намерени бактерии в 100 мл вода. Единица на величина може да бъде изписана като cfu/cm3 или KOE/ml.  За микробиологично чиста вода се приема вода с  резултат 0/100. Ако се окаже, че във водата са открити гореизброените бактерии, тя трябва да се обеззарази. При малки количества намерени бактерии (до 50/100 мл) препоръчваме обеззаразяване с УВ лампи. Много е важно да се избере УВ лампа с достатъчно голяма мощност (интензитет на облъчване). При по-големи стойности се използва хлориране. 

Физикохимичен анализ на вода

Съкратен химичен анализ, задължително се изследват:

Показател                              Единица на величината Стойност на допуск
 Мътност NTU приемлив
 Цвят   приемлив
 Мирис   приемлив
 Стойност на рН                 6,5–9,5 
 Обща алкалност mval/l  
 Проводимост µS cm 2000
 Обща твърдост mgеq 12
 Желязо µg/l  200
 Манган µg/l  50
 Нитрати mg/l 50
 Нитрити mg/l 0,50
 Сулфати mg/l 250
 Хлориди mg/l 250
 Свободен хлор mg/l 0,3-0,4
 Амониеви йони mg/l 0,50
 Перманганатна окисляемост mg/l O2 5

При желание може да се изследват тежки метали (кадмий, живак, мед, олово), пестициди, флуориди и др.

Вземане на проба за лабораторно изследване

За физикохимични изпитвания на вода може да се използва обикновена пластмасова или стъклена бутилка от минерална вода с вместимост минимум 1,5 литра. Да не се използват бутилки от сок или подсладени газирани напитки. Това може да изкриви резултатите. Бутилката трябва старателно да се изплакне, като най-добре два пъти да се напълни с вода и да се източи. При вземане на пробата водата да се налива на тънка струя по стените на съда,  бутилката да се напълни до горе, след което леко да се натисне и да се завие капачката, така че  вътре да няма въздух. Това се прави с цел да се намали насищане на водата с кислород, което би довело до протичане на химични реакции и погрешни резултати. Пробата се описва с име, фамилия, място, от което е взета, вид водоизточник.

При микробиологично изпитване на вода, пробата се налива в тъмен стерилен съд. Много е важно, при вземане на пробата да се поддържа пълна хигиена. Никакви микроорганизми не трябва да попаднат в бутилката. Тяхното присъствие може да доведе до изкривяване на резултатите от изследванията. 

Преди вземане на пробата, кранът да се отвори напълно и да се остави водата да тече с пълен дебит в продължение на 5 минути. При неизползван или рядко използван сондаж водата трябва да се остави да тече 2-3 часа. Краят на крана е най-добре да се напръска с дезинфектант, след което да се изчака около 2 минути, бутилката да се напълни и възможно най-бързо да се затвори. 

Транспортирането на проби за тестване не трябва да отнема повече от 48 часа. Водата за тестване да се взема от най-често използване чешмата. Спазване на тези препоръки е от значение за точността на резултатите.

Колко често трябва да се тества водата от собствен водоизточник?

Препоръчва се химическият анализ на водата от собствен водоизточник да се повтаря през 12 месеца, а микробиологичният през 6. Редовното изследване на водата е изключително важно, за да сме сигурни, че водата, която използваме, е с добро качество. При промяна в качеството на водата се налага промяна в настройките на пречистващи системи, евентуално добавяне на още подходящи по вид и капацитет филтри или уреди.

Освен това, водата от сондаж трябва да се тества когато:

  • забележим странен вкус или мирис
  • изведнъж стане мътна
  • дразни кожата след къпане
  • оставя остатъци върху съдове, тъкани и фитинги
  • настъпило е отравяне
  • необходимо да се влезе в кладенеца
  • водата не е била използва дълго време

Най-често срещани замърсявания в сондажна вода:

  • механични примеси, песъчинки и други твърди частици,
  • съединения на манган и/или желязо,
  • калциеви и магнезиеви съединения, отговорни за твърдостта на водата
  • азотни съединения (амоняк, нитрити, нитрати)
  • сероводород,  влияе върху миризмата на вода
  • микроби (бактерии, вируси, плесени, микроводорасли, протозои и др.)
  • тежки метали, водят до сериозно отравяне

Във водопроводната вода това са варовик, хлор и неговите производни.

Повече за пречистване на сондажна вода ще намерите в темата: Сондажи и кладенци - пречистване на вода от собствен водоизточник - цялостно решение.

Коментари 5

Laura Willson

Laura Willson
Юлиана Патокова

Здравейте! На какъв адрес мога да изпратя пробата за микробиологично и химично изследване? Заплащането как да бъде направено? Благодаря! Лека работа!

2024-03-12 08:08:29
Laura Willson
Павирани ЕООД

РЗИ-та разполагат с лаборатории за изследване на вода. На техния сайт може да потърсите ценоразпис на тази услуга.

2023-07-21 10:47:52
Laura Willson
Белчева

Здравейте! Живея в София.Имам вила в Своге,където ползвам вода за битови нужди (без пиене и готвене) от каптаж с дъждовна вода.Обемът е 6 кубика.Водата минава през филтър,хидрофор и втори филтър. Къде мога да изследвам качеството на водата и колко ще струва? Поздрави Белчева

2023-07-10 03:45:37
Laura Willson
Павирани ЕООД

РЗИ разполагат с лаборатории за изследване на вода. На техния сайт може да потърсите ценоразпис на тази услуга.

2023-04-18 11:49:41
Laura Willson
Георги Петков

Здравейте, разполагам със собствен водоисточник, чиято вода бих искал да бъде изследвана с цел битови и питейни нужди. Бихте ли споделили къде евентуално трябва да изпратя пробата за тестове и каква би била цената за това? Благодаря предварително.

2023-04-18 10:56:04

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top