Пречистване на водата в дома.

28 Feb 2016

Тук ще се постарая да опиша начини и мeтоди за пречистване на водата за нуждите на едно домакинство. 

В домовете ни водата се използва за: пиене, готвене, приготвяне на напитки, пране, къпане и лична хигиена, почистване на къщата.

НАЙ-ДОБРЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕЧИСТЕНА ВОДА ЗА ПИЕНЕ И ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНА

Водата, която се използва за пиене, готвене и приготвяне на храна трябва да бъде свободна от тежки метали, остатъци от пестициди, хормони, анттибиотици, бактерии, вируси и всякакви други токсични примеси. 

КАК Е ВЪЗМОЖНО ВОДОПРОВОДНАТА ПИТЕЙНА ВОДА ДА СЪДЪРЖА ТОЛКОВА ВРЕДНИ ПРИМЕСИ? 

Водата от началото на света е една и съща и се върти в един кръговрат. Тя е добър разтворител. При дъжд водата отмива от въздуха изгорели автомобилни газове и изхвърлени в атмосферата от заводските комини вредни вещества. Пестицидите и други селскостопански препарати също попадат във водоизточнците. Водата се замърсява с отпадъците, които се изхвърлят в реките, езерата и морета. Оказва се, че остатъците от употребяваните от хората антибиотици, хормони и други лекарства попадат в канализацията и няма как изцяло да бъдат отстранени в пречиствателните станции. Тези отпадни води отиват в реките и езерата.  Всички тези замърсители на водата са продукт на индустриалната ера. 
Описаното до тук налага използване на добри филтри за пречистване на водата, която пием.
 

ВИДОВЕ ДОМАШНИ СИСТЕМИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА ЗА ПИЕНЕ

На пазара се предлагат различни видове системи за пречистване на вода за пиене. Те включват няколко филтъра, монтират се под кухненска мивка, а добре пречистена вода се извежда над плота с отделна чешмичка. Най-общо домашните системи за питейна вода са:

Системите за обратна осмоза се справят най-добре с пречистване на водата за пиене. С тези системи водата се пречиства от всички вредни вещества, включително и флуор. През порите на осмотичната мембрана се прецежда чиста вода. Замърсяванията с част от водата се изхвърлят в канализацията. 

БОНУСЪТ ПРИ СИСТЕМИТЕ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА ЗА ПИТЕЙНИ ЦЕЛИ Е, ЧЕ МОГАТ ДА СЕ СВЪРЖАТ С ЛЕДОГЕНЕРАТОРА НА ХЛАДИЛНИКА.

ОМЕКОТЯВАНЕ НА ТВЪРДА ВОДА. ОМЕКОТИТЕЛНИ СТАНЦИИ ЗА МАЛКИ АПАРТАМЕНТИ И ЗА ГОЛЕМИ КЪЩИ.

За пране, почистване, миене, къпане водата трябва да бъде мека. Твърдата вода е причина за натрупване на  котлен камък, запушване на дюзите на кафе машините, посивяване на бялото пране, увеличена употреба на перилни препарати, неприятни и трудни за отстраняване петна по смесителни батерии, душ кабини, плочки и други повърхности, които влизат в контакт с вода.

Правилното решение, при твърда вода, е на входа на водопровода да се монтира омекотител за твърда вода с йонообменна смола. Такива уреди наистина правят водата мека, не изискват сложна поддръжка, просто периодично се насипва сол и автоматичният програматор върши цялата работа.

Предлагаме голям избор на битови омекотители за вода подходящи за малки апартаменти и за големи къщи. Поставянето на омекотителната станция решава проблема с твърда вода и с водата за къпане. 

ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА ЛИЧНА ХИГИЕНА

За къпане водата трябва да бъде свободна от хлор. През отворените от топлата вода пори на кожата хлорът лесно навлиза в тялото. Хлорът във водата изсушава кожата, предразполага към алергии, поврежда косата. Той лесно се отстранява с филтри с активен въглен. Най-удобни за премахване на хлор за къпане са филтри, които се завиват на маркуча за душ слушалката или преди душ пита. Има и филтри, които се поставят в самата душ слушалка. 

КЪДЕ СЕ ИНСТАЛИРАТ ДОМАШНИ ФИЛТРИ И СИСТЕМИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА?

На входяща водопроводна тръба могат да се монтират:

1. Механичен филтър за водаМеханичните филтри монтирани на водопровода премахват пясък, утайки, мътилка, с други думи твърди частици. Тези ненужни съставки най-много впечатляват, но не са толкова много вредни за човешкия организъм. Механичните филтри пазят повече уреди отколкото човека

2. Омекотителна инсталация с йонообменна смола

 

Под кухненската мивка (или на друго удобно за потребителя място) се инсталират системи за пречистване на вода за пиене. Пречистената за пиене трапезна вода се извежда над плота с отделна, малка и с нищо не пречеща на използване на мивката за други цели батерия (канелка).

Ще спомена само за още един начин на обработка на водата у дома – йонизатори за алкална вода. Преди време доста скептично подхождах към тези уреди. В ползотворното влияние на алкална и антиоксидантна вода ме убеди опитът на закупили йонизатор за вода доволни клиенти. Асортиментът на йонизаторите постоянно обогатяваме с внимателно подбрани нови модели на реномирани производители.

Повече информация ще намерите в темата: Пречистване на питейна вода - как да избера най-подходящата за мене филтърна система?

АКО НЕ СТЕ СИГУРНИ КАКВИ ФИЛТРИ ИЛИ СИСТЕМИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ВАШЕТО СЕМЕЙСТВО МОЖЕ ДА СЕ ОБАДИТЕ НА ТЕЛЕФОН ЗА КОНСУЛТАЦИЯ ПОСОЧЕН НАЙ-ОТГОРЕ НА ТОЗИ САЙТ. ВЪПРОСИТЕ МОЖЕ ДА ЗАДАДЕТЕ И НА ИМЕЙЛ АДРЕСА:  pavirani.1@gmail.com 

 

Коментари 5

Laura Willson

Laura Willson
Павирани ЕООД

Сондажната вода може да бъде с различно качество и да съдържа различни видове примеси. Методът на пречистване на такава вода се определя в основа на лабораторен анализ. Какво да се изследва и как се взема вода за анализ може да прочетете в блога ни в темата: Анализ на сондажна или кладенчова вода Повече информация относно пречистване на сондажна вода ще намерите в темата: Сондажи и кладенци - пречистване на вода от собствен водоизточник - цялостно решение.

2021-02-08 14:55:57
Laura Willson
Кирил Христов

Здравейте, виждам , че се инсталира под мивките. Тоест най-вероятно става въпрос за един пречиствател за една мивка. Ние използваме вода от сонда, която е доста варовита. Има ли комплект за цялостно пречистване от сондата, за дву-фамилна къща? Благодаря!

2021-02-08 11:02:41
Laura Willson
Павирани ЕООД

Информация за обработка на вода от собствен водоизточник ще намерите в темата: Сондажи и кладенци - пречистване на вода от собствен водоизточник - цялостно решение.

2018-12-04 15:55:08
Laura Willson
Георги Овчаров

Здравейте, поради липса на чиста вода, вероятно ще се наложи да пречиствам подпочвена. Моля, да ме информирате, като уточним какво ми трябва извършвате ли монтаж на системата за пречистване. Благодаря.

2018-11-18 13:31:45
Laura Willson
Павирани ЕООД

Здравейте Г-жо Кьосова. Всичките системи за пречистване на вода за питейни нужди използват едни и същи методи, етапи и материали. От материалите това са полипропилен за механична филтрация, активен въглен, KDF смола - премахва тежки метали и не допуска развитие на микроорганизми, йонообменна смола - омекотява водата. Качеството на системите зависи от качеството на използваните материали. Нашите системи са произведени в Полша и всичките материали вложени в тяхното производство притежават международни сертификати за контакт с питейна вода. От етапите това са: 1. Механична филтрация - премахва твърди частици като песъчинки, ръжда, мътилка. 2. Пречистване с актвен въглен - премахва хлор, пестициди и органични съединения. 3. Мембранна филтрация - микрофилтрация, ултрафилтрация, нанофилтрация и обратна осмоза - тук пречистване става като водата минава през различни по големина пори в мембраните. Относно системите на Цептер, високата им цена се определя от начина на предлагане - мултилевъл.

2016-12-02 18:29:44

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top