омекотител за твърда вода SLIM MAXI 25 BNT

Каталожен номер: 3712

4.69 до 5 / 13 гласа
(6 Ревюта)
1240.00 лв.

на 12 вноски по 119.45 лв.

Oмекотител за твърда вода SLIM MAXI 25 BNT е предназначен за апартаменти или къщи обитавани от 4-5 живущи. Монтиран на входа на водопроводна инсталация осигурява мека вода в целия дом. Автоматичният програматор BNT 1650 (Fleck) управлява процеса на регенерацията на йонообменна смола. Изключително лесни настройки.

Компактна система за омекотяване на твърда вода. Разликата между двата уреда - SLIM MIDI 20 BNT и SLIM MAXI 25 BNT е в количество смола и височината. SLIM MAXI 25 BNT  е с 20 см по-висок. По-голямото съдържание на  йонообменна смола- 25 литра (с 5 литра повече) е предпоставка за по-висока производителност и по-икономична поддръжка. За препоръчване е да се избере SLIM MAXI 25 BNT пред SLIM MIDI 20 BNT, ако мястото за монтаж е достаътъчно високо, за да се себере този омекотител.

ПРИЛОЖЕНИЕTO И НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ НА OМЕКОТИТЕЛЯ ЗА ТВЪРДА ВОДА SLIM MAXI 25 BNT

Омекотител за твърда вода с 25 литра йонообменна смола и атоматичен програматор BNT 1650 е подходящ за обекти със средно потребление на вода. Такива са жилища обитавани от 4 до 5 човека с една или максимум две бани. Номиналната производителност на омекотители за вода с 25 литра смола е 1.1 м3/час (зависи от твърдостта на захранваща вода).  Тесният корпус (шир. 22.5 см) на омекотителите SLIM MAXI позволява монтаж на малка площ.

Омекотителите на вода гарантират измерими икономически и здравословни ефекти. Омекотяването на водата се осъществява чрез отстраняване на компонентите, причиняващи твърдост на водата. Това основно са калций и магнезий. При омекотяване на водата калциеви и магнезиеви йони  (отговорни за твърдостта на водата) се заместват с натриеви йони. Това се извършва когато водата преминава през йонообменна смола. Когато ресурсът на йонообменната смола се изчерпи, тя се регенерира с разтвор на сол.

ПРЕДИМСТВАТА НА ПРОГРАМАТОРА BNT 1650

Управляващата глава (контролер, програматор) BNT 1650 контролира работата на омекотителя. Програматорът BNT 1650 е разработен специално за нуждите на домашни уреди за обработка на вода. Отличава със солидна, опростена и здрава конструкция. Това гарантира дългосрочна и безпроблемна работа на целия уред за омекотяване на водата SLIM MAXI 25 BNT. Качеството на изработка, функционалност и добър външен вид са отличителните черти на програматора BNT 1650. При производството на контролери BNT 1650 се прилагат най-добрите практики на американската компанията Fleck. Препоръчваме омекотители  с управляващата глава BNT 1650 като много добра алтернатива на RX глави и другите програматори на реномирани производители.

Голямото предимство на BNT главите пред RX е това, че за разлика от RX не спират подаване на вода по време нарегенерация. Когато се извършва регенерация на йонообменна смола, устройството подава неомекотена вода. 

Управляващата глава BNT 1650  е оборудвана с байпас, позволяващ бързо демонтиране на омекотителя от водната система и смесване на омекотената с необработената вода. Със смесването на омекотена с неомекотена вода може да се регулира степента на твърдост на водата в желаните от потребителя граници. Байпасът е с блокаж на присъединителните връзки. Светещият LCD дисплей показва текущото време и количеството вода оставащо до следващата регенерация.

ИНСТРУКЦИЯ НА ПРОГРАМАТОРА BNT 165

НАСТРОЙКИ НА ОМЕКОТИТЕЛЯ ЗА ТВЪРДА ВОДА SLIM MAXI 25 BNT

Омекотителят SLIM MIDI 25 BNT е настроен за омекотяване на вода с твърдост 18 немски градуса. В този случай регенерациите ще се провеждат след омекотяване на 3,9 м3 вода, като уредът ще изчаква до 2 часа през нощта. Ако Вашата вода е с друга твърдост или 2 часа през нощта не е подходящо за Вас време за провеждане на регенерация на йоообменна смола омекотителят може да бъде настроен за други подходящи параметри. Тези настройки могат да бъдат извършени от нашите специалисти преди изпращане на уреда.

КЪДЕ СЕ ИНСТАЛИРА СИСТЕМА ЗА ОМЕКОТЯВАНЕ НА ТВЪРДА ВОДА?

Уредите за омекотяване на вода с йонообменна смола се поставят в началото на водопроводната инсталация, след водомера. Преди омекотителя задължително се монтира механичен филтър за твърди частици за предпазване на автоматичния програматор. Необходим е достъп до канализация и ел. захранване. 

Монтажът не е труден, може да се извърши от квалифициран водопроводчик, който спазва инструкциите за монтаж. 

СИСТЕМИ ЗА ОМЕКОТЯВАНЕ НА ВОДА -  МОНТАЖ И СВЪРЗВАНЕ С ВиК

Добре е да се изгради байпас, който да се използва при аварии. Ако водата ще се използва за поливане да не се забравя да се направи отклонение преди омекотителя.

ВАЖНИ ЗАБЕЛЕЖКИ ПРИ МОНТАЖА НА ОМЕКОТИТЕЛИТЕ С BNT ПРОГРАМАТОР:

Накрайникът на отбелязаният със стрелка кабел да се вкара в гнездото на байпаса, както е показано на долната снимка.

КАКВА Е ЦЕНАТА НА КОНСУМАТИВИТЕ И КАК СЕ ПОДДЪРЖА ОМЕКОТИТЕЛ ЗА ТВЪРДА  ВОДА?

Поддръжката на уреда е лесна и се състои в допълване на таблетирана сол в резервоара и подмяна на предварителния механичен филтър за вода. Един чувал  таблетирана сол - 25 кг  е достатъчен за 2 до 3 месеца за едно четиричленно семейство. Парите за таблетирана сол се спестяват от икономия на перилни и почистващи препарати. При пране с мека вода е препоръчително перилните препарати да се използват много пестеливо. Почистването на плочките, мивките, душовете, тоалетните чинии е безпроблемно когато няма варвикиви отлагания. Не се налага използване на скъпи, агресивни и вредни за здравето препарати. Цената на  омекотител за вода е несравнимо ниска спрямо ползите, които носи - чиста и мека вода.

Битовите омекотители за вода не са подходящи за промишлена употреба. Препоръчителното месечно потребление на вода при омекотителя Slim Midi 25 BNT е около 20м3. При това потребление на вода, омекотителят ще прави 5 регенерации в месеца. Оптимално е смолата да се регенерира на всеки 5- 7 дена. Това не означава, че уредът не може да омекоти повече вода за 1 месец.  В случай на по-голямо потребление, регенерациите на смолата ще бъдат извършвани през по-кратък интервал от време, което ще съкрати живота на йонообменната смола. При правилна употреба на битови уреди за омекотяване на  вода в средностатистическо домакинство животът на смолата е от 12-15 до 20 години.

АКО НЕ СТЕ СИГУРНИ КОЙ МОДЕЛ ОМЕКОТИТЕЛ ЗА ТВЪРДА ВОДА Е ПОДХОДЯЩ ЗА ВАС ОБАДЕТЕ СЕ ЗА КОНСУЛТАЦИЯ НА ТЕЛЕФОНА ПОСОЧЕН НАЙ-ОТГОРЕ НА САЙТА. ЗАПИТВАНЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ И ПО ИМЕЙЛА ИЛИ ЧРЕЗ ФОРМУЛЯРА ЗА ВРЪЗКА С НАС В КОНТАКТИТЕ.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ОМЕКОТИТЕЛНА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ВОДА?

ОМЕКОТЯВАНЕ НА ВОДА - НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Ползите от мека вода у дома са многобройни. Повече по темата може да прочетете в темата:

ИЗГОДНО ЛИ Е ОМЕКОТЯВАНЕ НА ВОДА В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ?

Как става процесът на омекотяване на водата е описано в темата:

КОТЛЕН КАМЪК И ОМЕКОТЯВАНЕ НА ТВЪРДА ВОДА С ЙОНООБМЕННА СМОЛА.

Как да намерим място за монтаж на уреда за мека вода в малък апартамент четете в темата:

ОМЕКОТИТЕЛИ ЗА ВОДА В МАЛЪК АПАРТАМЕНТ

Ползотворното влияние на мека вода върху човешкия организъм са описани в темата:

КАКВА Е МОЯТА ИЗГОДА ОТ ЗАКУПУВАНЕ НА ОМЕКОТИТЕЛ ЗА ВОДА?

ПОЧУВСТВАЙ  УДОВОЛСТВИЕТО ОТ МЕКАТА ВОДА. 

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ:    

  • програматор -  BNT 1650
  • количество смола - 25 литра
  • вид смола Indion 225NAF
  • размери  (см) -  22,5 x 44 x 130 шир./дълб./вис  (компактен корпус)
  • минимална дълбочина за монтаж (с байпас и присъединяване към водопровода) 63 см;
  • присъединяване 1” външна резба
  • обем на резервоара за сол - 50 кг
  • размер на резервоара за смолата (см)   8 x 44 инча;
  • захранване - 220-240V/50-60Hz
  • фабрично монтиран байпас.
  • консумация на енергия по време на регенерация 9 W;
  • вид  регенерация  - Down flow
  • присъединяване 1” външна резба BSP
  • разстоянието от основата до центъра на тръбите за вход и изход на водата 113 см
  • разстоянието между центъра на тръбите за вход и изход на водата 5,5 см
  • разстояние от основата до изхода за обратна вода (използвана вода по време на регенерация) 107 см
  • работна температура от  + 2 до +45 ⁰C
  • работно налягане  от 1,8 до 6 бара
  • среден разход на сол за 1 регенерация - 3,5 кг
  • времетраене на 1 регенерация  - 2 часа
  • фабрично монтиран байпас
  • производителност  1,1 м3/час (зависи от твърдостта на водата)
  • максимален дебит - 1,8 м3/час;
  • спад на налягане 0.2 бара
  • тегло 23,5 кг

Максимално потребление на вода между регенерациите при различна твърдост на входящата вода:

  • при 15 ⁰dH  - 4,66 m3
  • при 20 ⁰dH – 3,5 m3
  • при 25 ⁰dH – 2,8 m3 

Характеристики на управляваща глава BNT 1650:

  • надеждност и безаварийност;
  • автоматична регенерация;
  • не спира подаване на вода по време на регенерация;
  • отложена или незабавна регенерация;
  • лесно обслужване;
  • байпас с възможност за смесване на водата в комплекта. 

Коментари 6

Laura Willson

Laura Willson
Павирани ЕООД

1. Не може да се посочи точното количество вода доливано в последния етап на регенерация защото то се настройва като време на наливане в минути и зависи от дебита на водата. 2. Минутите на всичките цикли на регенерация са дадени в инструкцията на управляваща глава (стр 9) на адрес: https://pavirani.com//sites/pavirani.com/files/uploads/Instrukcja%20BNT%20165%20-%20bg.pdf Вашият омекотител е с 25 литра смола, следователно ще ползвате графата \"голям обем\". 

07.01.2020
Laura Willson
Стоян Стоянов

Здравейте, вече имам Слим Миди 25 БНТ и за сега съм доволен. Въпросът ми е приблизително какво количество вода (в литри) е нормално да си допълва при солта на последния етап от регенерацията \"REFILL\"? И какви са настройките в минути за 4-те етапа на регенерацията конкретно за твърдост на водата 20 немски градуса?

07.01.2020
Laura Willson
Павирани ЕООД

Не е необходимо да се монтира веднага след водомера. Писахме след водомера, защото според действащите закони не може да се монтира преди него. Трябва да се монтира на входа на водопровода за да омекотява цялата вода. Вътре в къщата е добър вариант. Системата за омекотяване на вода не бива да е излагана на отрицателни температури. Правилно подбрана система за омекотяване на вода намалява твърдостта на водата до нула. Ползите от инсталиране на такъв уред са  не само за бойлера. Водата за къпане е много по-здравословна, пести се от перилни, хигиенни и почистващи препарати. Изборът на системата зависи от потреблението ( месечно и моментно) и твърдостта на водата. Моментното потребление за едно домакинство се определя приблизително според броя на бани и живущи. Месечното по показанията на водомера и плащаните сметки за вода. Според нашия опит водата във Вашия район е с твърдост ок. 22-25 немски градуса. Ако ми предоставите данни относно потреблението, ще мога да предложа подходящ уред. Системите са налични и могат да бъдат доствени веднага.  Твърдостта на водата се измерва с капки, в търсачката ще ги намерите като въведете кат. номер 3780.

29.11.2019
Laura Willson
Емилиян Симеонов

Живея в град Дулово област Силистра и тук водата е една от най твърдите в България но не знам как се измерва колко точно е твърда и дали трябва да се направят споменатите настройки на регенерацията преди да получа продукта. Също така мие невъзможно да инсталирам системата веднага след водомера понеже съм в къща и водомера е в двора в шахта :) Та въпроса е дали пречи да се инсталира вътре в къщата на входа на водопреносната система ?Имам голям интерес да закупя една такава система за омекотяване понеже доколкото разбирам с омекотяването на водата ще удължа и живота на ел уредите :) Най вече Бойлера :) Планувал съм да монтирам термодинамичен бойлер а те са много скъпи и не ми се иска заради варовитата вода да имам после проблеми :)

29.11.2019
Laura Willson
Павирани ЕООД

Да, системата е подходяща за омекотяване на сондажна вода. Има ли направен лабораторен анализ на водата? За пречистване на водата от собствен водоизточник може да прочетете в блога ни в темата: Сондажи и кладенци - пречистване на вода от собствен водоизточник - цялостно решение. Изборът на подходяща система за омекотяване на вода зависи от потреблението и твърдостта на водата. Повече може да намерите в блога ни в темата: Как да изберем омекотителна инсталация за вода?

18.09.2019
Laura Willson
христо тошев

системата върши ли работа за къща, захранвана от собствен водоизточник с хидрофор?

18.09.2019

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top