Домашни филтри за питейна вода - система за обратна осмоза.

18 Jun 2017

Все повече осъзнаваме нужда от пречистване на вода доставяна от ВиК дружества в домовете ни. Най-важно е да се осигури възможно най-чиста вода за питейни цели. Най-често за тази цел се използват филтриращи кани. Може ли един малък филтър, какъвто е в каната, да гарантира добре пречистена вода за пиене? Освен това водата в каната застоява, което очевидно не е добре.

На пазара се предлагат много видове системи от филтри за пречистване на питейна вода. Тук ще опиша подробно домашни системи за обратна осмоза.

КАК СИСТЕМА ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА ПРЕЧИСТВА ВОДАТА?

В системите за обратна осмоза водата се пречиства на много нива. Най-разпространени са шестстепенните системи за обратна осмоза. При тях първите 3 етапа подготвят водата за същественото пречистване с мембрана за обратна осмоза - четвърти етап. През самата мембрана водата се прецежда толкова бавно, че за да може винаги да бъде на разположение, се събира в резервоар. В системите е включена специална батерия, която се монтира отделно от кухненската батерия и от, която тече само пречистената вода. Когато отворим батерията от системата за обратна осмоза, водата от резервоара преминава през още един филтър с активен въглен и минерализатор. Чиста трапезна вода от система за обратна осмоза е в достатъчно количества, за да задоволи нуждите на цялото семейство за пиене и приготвяне на храна и напитки.

ЕТАПИ НА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА СЪС СИСТЕМА ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА

1. Механичен филтър за вода 20 микрона. Премахва от водата твърди частици (тиня, мътилка, песъчинки, ръжда) с размер до 20 микрона.

2. Карбонов филтър с активен въглен. Елиминира хлор и неговите производни, пестициди и други органични съединения. Тъй като материалът, от който са направени мембраните е много чувствителен към хлор, основното предназначение на този филтър е да предпазва осмотичната мембрана.

3. Механичен филтър 5 микрона. Премахва по-малки частици с размер до 5 микрона. Предпазва осмотичната мембрана от прашинки активен въглен.

4. Мембрана за обратна осмоза предствлява една много фина решетка с микроскопично малки отвори, през които може да се промъкнат водни молекули и част от минерали. Една част от водата заедно с намиращите се в нея замърсявания изтича в канализация.

5. Линеен филтър с активен въглен от кокосови черупки. Премахва разтворените газове при което се подобрява вкусът и мирисът на водата.

6. Минерализатор. Добавя полезни за организма минерали, леко алкализира водата.

ПРЕИМУЩЕСТВАТА НА ДОМАШНИТЕ СИСТЕМИ ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА

  • Съвършено пречистват водата от всички ненужни и опасни примеси.
  • Осигуряват чиста трапезна вода за нуждите на цялото семейство.
  • Цената на 1 литър трапезна вода е ок. 4 стотинки.
  • Може да се направи отклонение и да се свърже с хладилника.
  • Лесна поддръжка – филтрите се подменят през 6 месеца.
  • Евтина поддръжка. Консумативите за една година струват 84 лв. Мембраната се подменя през 2 години и е на цена 66 лв.

НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА СИСТЕМИ ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА

Една част от водата не преминава през мембраната и изтича в канализация. Колко вода ще бъде изхвърлена зависи от налягане на водата. При ниско налягане, количеството изхвърлена вода се увеличава. Препоръчваме в този случай да се инсталира помпа за системи за обратна осмоза.

СПОРЕД СЗО ВОДАТА ОТ ОБРАТНА ОСМОЗА Е ВРЕДНА ЗА ОРГАНИЗМА

Много източници повтарят твърдение на Световна здравна организация, че водата пречистена с обратна осмоза е вредна за организма, тъй като е бедна на минерали. Методът обратна осмоза се използва за пречистване на вода в много области. В някои от тях, като фармация, е нужно много прецизно пречистване. В тези случаи се използват мембрани с много малки отвори. За да премине водата през тях се прилага високо налягане. Такова налягане няма как да бъде постигнато в домашни условия. През мембраните при домашните системи за обратна осмоза преминава част от минералите с най-малък размер. Такива са полезните минерали. Освен това основният източник на минералите е храната, а не водата. Ако наистина тази вода е вредна, защо се продават много видове бутилирани трапезни води пречистени именно с обратна осмоза? Все пак ако тези доводи не са достатъчни, препоръчвам системи с ултрафилтрация или нанофилтрация.

КЪДЕ И КАК СЕ ИНСТАЛИРА ДОМАШНА СИСТЕМА ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА

Най-удобно място е под кухненска мивка. Меката връзка за студена вода се отвива и към нея се присъединява специален, включен в комплекта, присъединител. Чиста трапезна вода се извежда над плота с отделна батерия. За целта се пробива малък отвор в плота или в мивката. Ако плотът е от технически камък този отвор трябва да бъде предвиден при поръчката му. На сайта ще намерите подробни инструкции за монтаж на системи за обратна осмоза.

ПОДДРЪЖКА НА СИСТЕМИТЕ ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА

Основната поддръжка се състои в редовната смяна на филтри. Това трябва да става през 6 месеца. Всичките консумативи, както и резервните части за винаги налични.

Въпреки, че в последните години системите за питейна вода са намерили своето място в домовете на много хора, все още има нужда тази информация да бъде популяризирана. Надявам се този артикул да е полезен. Ако имате въпроси, не се колебайте да ги зададете на обявените на сайта за връзка с нас имейли или телефони.  

автор Анна Николова

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top