Битови системи за обратна осмоза - най-често задавани въпроси.

05 Jun 2016

1. КЪДЕ СЕ МОНТИРАТ БИТОВИТЕ СИСТЕМИ ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА?

Домашните системи за обратна осмоза най-често се инсталират под кухненска мивка. Системата може да бъде монтирана и на друго удобно за потребителя място където има захранване с вода и където  може да се осигури оттичане на непреминалата през мембрана вода.

2. ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ ДА ИНВЕСТИРАМ ПАРИ В ЗАКУПУВАНЕ НА СИСТЕМА ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА?

В много райони чешмяната вода е с неприятен вкус и мирис. Купуването на бутилираните води е неудобно и скъпо. Освен това обикновено бутилираната вода се ползва само за пиене, а за приготвяне на храна се използва чешмяната. Естествено вредните вещества от водата остават в храната. 

1 литър бутилирана вода е на цена  около 25 стотинки. 1 литър пречистена със система за обратна осмоза вода струва  4 стотинки. Едно четиричленно семейство използва около 10 литра вода на ден (имам предвид и водата за готвене). Ако се купува това количество вода на месец ще бъдат похарчени  75 лева. Когато се пречиства чешмяната вода с най-скъпата технология това кличество вода ще струва 12 лева. Простата сметка показва, че инвестицията в закупуване на системата се връща за от 5 до 6 месеца. При това добре пречистената вода може да се ползва в почти неограничено кличество. Удобството в сравнение с пренасяне не тежки туби и бидони е несравнимо

3. МОЖЕ ЛИ СИСТЕМАТА ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА ДА БЪДЕ СВЪРЗАНА С ХЛАДИЛНИК ИЛИ МАШИНА ЗА ЛЕД?

Да, с прибавяне на фитинги и маркучи системи за обратна осмоза могат да бъдат свързани с хладилник и / или машина за лед. Разстоянието между системата и хладилника или ледогенератора не трябва да надвишава 10 метра.

4. ПРЕМАХВА ЛИ ОБРАТНА ОСМОЗА ПОЛЕЗНИ ЗА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ МИНЕРАЛИ?

Има мнение, че водата, която е пречистена с технология обратна осмоза е бедна на минерали и затова не бива да се пие всеки ден. Първо е добре да уточним, че източникът на минерали е храната, където те се намират в лесна за усвояване форма. Минералите във водата са в неорганична форма, която трудно се асимилира и усвоява. Ползите от чиста и свободна от замърсявания вода са безспорни. Повече по темата може да прочетете в темата:

ОБРАТНА ОСМОЗА ВРЕДНА?

5. КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БУТИЛИРАНА И ОБРАТНООСМОТИЧНА ВОДА?

Бутилираните води най-общо се разделят на минерални и трапезни. Минералните много често са  с висока минерализация и се използват за лечение на различни болести. Не са подходящи за ежедневна употреба. Трапезните могат да бъдат изворни – слабоминерализирани натурални води или пречистени с големи промишлени системи за обратна осмоза.

Проблемът при бутилираните води е, че се съхраняват в пластмасови бутилки, които отделят различни химикали.

Когато водопроводната вода преминава през система за обратна осмоза тя се пречиства от пестициди, хлорамини, хербициди, тежки метали, радиоактивни елементи, флуор и всякакви ненужни примеси.

Пречистване на водата в дома със системи за обратна осмоза е за предпочитане пред купуване на бутилирани води по много причини.

  • по-удобно е от пренасяне на тежките бутилки от магазина
  • по-икономично е
  • чиста вода е винаги на разположение
  • по-сигурно е, при навременна подмяна на филтри чистотата на водата е гарантирана
  • по-безопасно за околната среда, не се изхвърлят пластмасови опаковки.

6. КОЛКО ВРЕМЕ ИЗДЪРЖА ДОМАШНА СИСТЕМА ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА?

С правилната поддръжка, системата може да работи много години. Някои от филтрите се сменят през 6 месеца, а другите през 12 месеца. Мембраната се подменя през две години. Веднъж в годината системата трябва да се дезинфекцира със специален дезинфектант. От време на време някои фитинги, маркучи, резервоар трябва да бъдат заменени, но като цяло, обратноосмотичните системи са лесни за поддръжка и работят в продължение на много години.

7. ИМА ЛИ НУЖДА ОТ ЕЛ.ЗАХРАНВАНЕ ПРИ ДОМАШНИТЕ СИСТЕМИ ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА?

В повечето случаи наляганато във водопроводната мрежа е достатъчно за работа на системата. Когато налягането е ниско се налага да се повишава с помпа, която се включва към ел.захранване.

8. КОЛКО ВОДА НА ДЕН МОЖЕ ДА ПРЕЧИСТИ ДОМАШНА СИСТЕМА ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА?

Най-масовите системи са с мембрана, която може да пречисти 280 литра вода за 24 часа. Това е на теория, а на практика около 190 до 200 литра. В зависимост от размера резервоарът побира от 7 до 10 литра вода. При източване резервоарът се напълва автоматично.

9. ШУМНА ЛИ Е СИСТЕМА ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА В БИТА?

Най-често битовите системите за обратна осмоза работят с наличното във водопровода налягане и са много тихи. Когато поради ниско налягане се налага в системата да се включи помпа се чува звукът на помпата само когато системата работи. Шумът най-често пречи нощно време. Системата работи когато се ползва водата, а това означава, че не се включва през нощта.

10. С КАКВО СЕ ОТЛИЧАВАТ СИСТЕМИТЕ ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА ОТ ДРУГИ СИСТЕМИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПИТЕЙНА ВОДА?

Системи от филтри за пречистване на вода за пиене без мембрана за обратна осмоза филтрират водата с механични филтри, карбонови филтри и някои допуснати за контакт с питейна вода смоли.

Основният компонент, който пречиства водата в системите за обратна осмоза е полупропусклива мембрана за обратна осмоза. През мембраната преминават водните молекули, а замърсяванията се изхвърлят. Повече може да прочетете в темите;

КАК СЕ ПРЕЧИСТВА ВОДАТА С БИТОВИТЕ СИСТЕМИ ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА?

КАК РАБОТИ ОСМОТИЧНАТА МЕМБРАНА?

11. ЕЛИМИНИРАТ ЛИ ФЛУОР ОТ ВОДАТА СИСТЕМИТЕ ЗА ОБРАТНА ОСМОЗА?

Да системата за обратна осмоза за разлика от другите системи за пречистване на вода за пиене премахва флуор от водата.

12. МОЖЕ ЛИ ВОДАТА ПРЕЧИСТЕНА С ОБРАТНА ОСМОЗА ДА СЕ ДАВА НА МАЛКИ ДЕЦА?

Да, получената в процеса на обратна осмоза вода е особено подходяща за деца, които са много по-уязвими към съдържащите се в чешмяна вода вредни вещества. С тази вода се препоръчва да се приготвят бебешките млека и каши. Бебешката кожа е много чувствителна към хлорирана вода. Обратноосмотична вода може да бъде използвана за къпане на малки бебета.

13. ЗА КАКВИ ДРУГИ ЦЕЛИ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ОБРАТНООСМОТИЧНА ВОДА?
Пречистена с обратна осмоза вода може да се използва за ежедневно измиване на чувствителна кожа на лицето, чистата вода помага за запазване на естествена защитна бариера. 
Пиене на обратноосмотична вода се препоръчва на хора предразположени към образуване на камъни в бъбреците и жлъчния мехур.
Използване на вода след обратна осмоза за кафе машини, чайници, ютия и други домакински уреди предотвратява образуване на котлен камък. Дюзите на тези уреди не се запушват.
Напитките приготвени с пречистена вода са по-вкусни с приятен аромат.
С пречистената вода може да бъдат измивани плодовете, месото и други продукти.
 
14. С КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВА ДЕСТИЛИРАНА ВОДА ОТ ОБРАТНООСМОТИЧНАТА?
 
Много често водата пречистена със система за обратна осмоза се сравнява с дестилирана вода. Двете води са получени с различна технология. При дестилацията водата се изпарява при което се освобождават разтворените в нея кислород и въглероден диоксид. Дестилацията не премахва някои продукти от хлорирането, тъй като някои ароматни съединения са с по-ниска точка на кипене от водата. Дестилираната вода е без никакви микроелементи. Това е причината вкусът на дестилираната вода да е блудкав. Пречистената с обратна осмоза вода е с много по-добри вкусови качества.

 

 

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top