Предварително пречистване на вода за дезинфекция с УВ лампи

11 Jun 2017

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМА ПРЕДВАРИТЕЛНА ФИЛТРАЦИЯ НА ВОДА ПРЕДИ УВ ДЕЗИНФЕКЦИЯ?

За постигане на добър ефект, предназначена за обеззаразяване с UV стерилизатори вода трябва да изпълнява определени критерии. Това на практика е невъзможно без предварителна подготовка на водата. Основното изискване е водата да бъде прозрачна, т.е. УВ лъчите да могат да проникват безпрепятствано в нея. Степента на прозрачност на водата за UV стерилизация се нарича UV пропускливост измерва с проценти и се обозначава със символа Т. При Т=90% ефектичността на стерилизацията е с ок. 15% по-ниска отколкото при Т=95%. От тук идва изводът колко е важно да се обезпечи правилна предварителна обработка на вода.
 

КОИ ПРИМЕСИ ВЪВ ВОДАТА СЕ ОТРАЗЯВАТ НАЙ-МНОГО ВЪРХУ ЕФЕКТИВНОСТТА НА УЛТРАВИОЛЕТОВИТЕ ЛЪЧИ?

     1. Механични примеси – твърди частици.
Концентрацията на твърдите частици в третирана с UV лампа вода трябва да бъде по-малка от 10мг/л.

Механичните примеси възпрепятстват дезинфекцията на водата по два начина: 

  • изграждат подслон за микроби. Микроорганизмите могат да растат вътре в частиците или в големи количества да се събират върху тях. Така подслонените микроби не могат да бъдат изложени на ултравиолетови лъчи. 
  • образуват преграда между лъчите и микробите. По-големи по размер от микроорганизми твърди частици могат да блокират лъчите, така че част от патогените безопасно да преминат през устройството.

Задължително е преди УВ система за дезинфекция на вода да се монтира един или няколко филтърни колони с механични филтри за вода.

         2. Твърдост на водата. Твърдостта на предназначена за UV пречистване вода трябва  да бъде по-малка от 7 немски градуса (120 мг СаСО3 / дм³).

Варовикът от твърда вода се наслагва върху кварцова тръба на УВ лампа и по този начин се намалява нейната пропускливост и съответно UV дозата. За поддържане на  максимална ефективност на УВ лампи кварцовата тръба трчбва да се почиства редовно, а при необходимост да се подмени с нова.

Ако водата е твърда, преди УВ система се инсталира система за омекотяване на твърда вода.

         4. Желязо. Концентрацията на желязо в третираната с УВ лампа вода трябва да бъде по-малко от 0.3 мг/л.

Повишените нива на желязо във водата се отразявата на UV доза по два начина:

  • желязото поглъща UV лъчи и намалява UV
  • също така желязото постепенно се натрупва върху кварцовата тръба и по този начин намалява количеството преминаваща във водата радиация.

За поддържане на максимална ефективност на UV лампи кварцовата тръба трябва да се почиства или ако това не е възможно да се подмени с нова.

Ако концентрацията на желязото във водата надвишава препоръчаните параметри се препоръчва да се инсталира уред за премахване на желязо.

          3. Танини. Танините са природни органични съединения от групата на полифенолите. Те абсорбират UV лъчи и по този начин намаляват радиационната доза. Концентрацията на танин във вода, която ше се третира с UV лампа трябва да бъде по-малка от 0.1 мг/л.

 

Други параметри влияещи върху ефективността на бактерицидно действие на УВ лампи:

  • температура на водата може да намали интензитета на UV доза. Най-добра ефективност се постига при температура на водата от 20°С.
  • време на работа на УВ излъчвателя. С течение на времето интензитетът на УВ лъчите намалява. UV системи трябва да бъдат избирани, така че да се предвиди намаляването на интензитета във времето на ползване. Срокът на работа на UV излъчватели в UV системите за дезинфекция на вода е една година. Те трябва да бъдат редовно сменяни през 12 месеца.
  •  рН - ниско рН (киселинен) повишава способността ба водата за разтваряне на метали, което може да доведе до по-бързо натрупване на наслагвания върху кварцовата тръба.
  •  TDS - вода с висока степен на засоляване изисква използването на UV системи изработени от висококачествени материали. В противен случай може да се появят проблеми с корозия.

Препоръчвани параметри на вода предназначена за третиране с UV лампа

 Мътност

 до 5 FTU или  NTU*

 Суспензии
 (препоръчва се предварителен механичен  филтър 5–10 μm)

 < 10 mg/l

 Цвят

 безцветна

 Желязо

 < 0,3 мг/л

 Манган

 < 0,05 мг/л

 pH

 6,5-9,5

*NTU — единица за мътност на вода (Nephelometric Turbidity Units)

 

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВЛИЯНИЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ВОДАТА ВЪРХУ ЕФЕКТИВНОСТТА НА ДЕЗИНФЕКЦИЯ С УВ ЛАМПИ

  1. Мътност на водата значително намалява ефективността на бактерицидните УВ лампи. Микробите могат да се скрият зад по-големите частици и да останат невредими. Затова от първостепенно значение е водата да бъде предварително избистрена.
  2. УВ пропускливост (UVT). Най-важният параметър за качеството на водата предназначена за UV дезинфекция е светлинната пропускливост. Измерва се съотношението на UV радиация, попаднала върху водата и преминала през нея. Обикновено измерването се прави на разстояние от 10 mm (Т10), и резултатът се обявява в%. Тази стойност е обратно пропорционална на поглъщане. UVT резултат от 95% показва, че 95% от радиация преминава през водата, и 5% от нея се абсорбира.
    UV пропускливост оказва пряко влияние върху ефективността на UV  лампите при дезинфекция на водата.

Тук е мястото да отбележим, че UV пропускливост и мътност на водата са различни понятия.
Ултравиолетови лъчи може да се абсорбират от разтворени във вода твърди вещества като например захар. Видимо водата може да изглежда бистра, но проникването на ултравиолетовите лъчи да е силно намалено.

Показатели на  UVT за различни видове вода:

Вид вода

Усреднени показатели на UVT:

Осмотична вода

95-99%

Вода от градски водопровод

85-95%

Подпочвена вода

75-95%

Повърхностна вода

60-80%

Канализационна вода

50-80%

Захарен разтвор

10-30%

Коментари 2

Laura Willson

Laura Willson
Павирани ЕООД

Конкретен модел УВ стерилизатор препоръчваме след като получим резултати от анализ на вода и данни относно дебита и с каква цел ще се използва пречистваната вода.

2023-12-12 22:45:54
Laura Willson
Димитър Колев

Здравейте Имам нужда от Ув стерилизатор на вода

2023-12-11 15:12:46

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top