Кой носи отговорност за качеството на водата?

15 Jun 2016

КАЧЕСТВОТО НА ВОДАТА ГРИЖАТА САМО НА ВиК ДРУЖЕСТВА ЛИ Е?

Тази статия е провокирана от коментарите относно нуждата вдопроводната вода да се филтрира в дома. Доста хора смятат, че плащат достатъчно за водата на ВиК и тя трябва да бъде добре пречистена и да не се налага да влагат пари във домашни водни филтри.

Да, парите, които плащаме на ВиК за водата биха могли да се използват по-ефективно. От другата страна, нека да се замислим каква би трябвало да е цената на водопроводната вода пречистена до степен супер чиста трапезна вода и след това да я употребяваме за изплакване на тоалетна чиния. Според мене подвеждащо е наименованието на водопроводната вода, тя се нарича питейна вода. Правилно би било да се казва битова вода.

Качеството на водата, която ползват ВиК дружества в различните райони е различно. В малко места водата е изворна. По-голяма част от водата идва от открити водоизточници или подпочвени води. В Пловдив основното количество вода се черпи от инсталации разположени на дъното на река Марица. Тази вода е поела всичките химикали, с които обилно напоихме земята. Да, има технологии, които могат да премахнат тази „химия“. Пак идва въпросът - колко би струвала толкова прецизно пречистена водопроводна вода ? Има и друг аспект – какво ще остане от чистотата на водата след като премине през стари и износени водопреносни тръби? 

Сега нека да си отгворим на следните въпроси:

Дали не е ли по-размуно водата да се пречиства в дома, където това може да се направи с различна точност в зависимост от нейнто предназначение?

Наистина ли закупуването на водни филтри е непосилна инвестиция за едно семейство?

Погледнато от страна на оптимиста – добре, че има начини и технологии водата да бъде добре пречистена в дома.

 

НАЙ-ЕВТИНИ СА МЕХАНИЧНИТЕ ФИЛТРИ ЗА ВОДА.

Механичните филтри пречистват водата от песъчинки, мътилка, тиня, утайки и всякакви неразтворени седименти. Има филтри за еднократна и многократна употреба. Цената им започва от 3 лв (ползват се веднъж) и стига до 9 лв (могат да се измиват и се ползват многократно). Тези филтри се поставят във филтърни колони, които се купуват веднъж и струват 21 лв.

Снимката представлява монтиран, нов и използван механичен филтър за вода.

 

КАКВА Е ЦЕНАТА НА ДОБРЕ ПРЕЧИСТЕНА ТРАПЕЗНА ВОДА ЗА ЕДНО СЕМЕЙСТВО?

Най-добре пречистена вода е нужна за пиене, готвене, приготвяне на кафе и други напитки.

Добрите системи за пречистване на вода за питейни нужди струват от 150 до 380 лв. Това е еднократна инвестиция. Филтрите се сменят през 6 месеца. Преизчислено за един месец консумативите струват от 5 до 10 лв ( в зависимост от системата). Тези системи пречистват водата от всякакви разтворени в нея отрови. Цената на 1 литър вода е от 1 до 4 стотинки.

Да, търговец съм и имам интерес да продавам филтри за вода. Осъзнавам, че има семейства, за които това е голям разход. Виждам също колко пари се харчат за абитуриентски балове, колко пари се дават на децата, с какви мобифони разполагат децата, колко пълни са нощните барове. Такива примери много, въпрос на личен избор.

Отдавна психолозите са установили, че повечето покупки се извършват емоционално. Е, няма как един филтър да предизвика специални емоции, както например една дреха или чифт обувки. Въпросът е, наистина ли е потребна поредната ненужна емоционална покупка или ограничените средства да се вложат в здравето на семейството.

Отворена съм да прочета Вашето мнение и и да отговоря на Вашите коментари по темата.

автор  Анна Николова

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top