UV пречистване на вода.

30 May 2017

ЗАЩО СЕ НАЛАГА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ВОДА?

Водата създава благоприятна среда за развитие на живи организми, които могат да бъдат опасни за човешкото здраве. Един от основните рискове, свързани с питейна вода е биологично замърсяване, което може да бъде причина за сериозни хранителни отравяния и епидемии. За премахване на опасните микроорганизми в питейната вода най-често се използва хлор. Този метод има някои съществени недостатъци:

  • водата придобива неприятен вкус и мирис
  • образуват се  вредни за човешкото здраве съединения, като трихалометани (THM), хлорфеноли, хлориди.

Дезинфекция на вода с ултравиолетова светлина е безопасен и ефективен метод за премахване на болестотворни микроорганизми, който не променя органолептичните й свойства и не образува вредни продукти. Още повече, UV лъчите са в състояние да премахнат хлора от водата! 

Ефективността, безопасността, лесната поддръжка и употреба са причина за все по-честото използване на UV лампи за дезинфекция на питейна вода. 

ПРИЛОЖЕНИЕ НА БИТОВИ ПРЕЧИСТВАТЕЛИ НА ВОДА С УЛТРАВИОЛЕТОВА СВЕТЛИНА?

Дезинфекция на вода от сондажи и кладенци с UV светлина е сигурен и икономичен метод за премахване на микробиологично замърсяване. При правилно подбрана UV лампа и адекватна предварителна подготовка на водата, осигуряваща добра прозрачност, този метод дава 100% гаранция за свободна от бактерии питейна вода. 

Да се има предвид, че UV лампи не пречистват от водата тежки метали, пестициди, нитрити, и други химически елементи. Ако такива вредни вещества са налични във Вашата сондажна вода и желаете да използвате тази вода за пиене, тя трябва допълнително да се пречисти със система за питейна вода. Най-добре тази задача ще изпълни монтирана под кухненска мивка домашна система за обратна осмоза. Също така ултравиолетова светлина не омекотява водата. Ако Вашата сондажна вода е твърда, препоръчваме преди UV лампа за дезинфекция да се инсталира уред за омекотяване на вода.

КАК ДЕЙСТВАТ UV СТЕРИЛИЗАТОРИ ЗА ВОДА?

Бактерицидните UV лампи представляват кварцова тръба, която е напълнена с живачни пари. Лампата е обезопасена с кварцова тръба и непропускащ UV лъчите корпус. Защо се използва кварцово, а не обикновено стълкло? Обикновеното стъкло задържа ок. 90% от UV лъчи и те не биха могли да проникнат в предназначена за обеззаразяване вода. 

Под въздействие на електричество, намиращите се в кварцова тръба живачни пари, излъчват ултравиолетова светлина. При определена дължина UV лъчите убиват намиращите се във водата бактерии, вируси и други микроорганизми. Най-ефективни за дезинфекция са UVC лъчи с дължина на вълната ок. 254 нанометра.

При бактерицидните лампи, които се използват за микробиологично пречистване на вода,  съставът на живачните пари е подбран така, че  излъчваните къси UVC лъчи да са точно с тази дължина. Ултравиолетовите лъчи с дължина 254 нанометъра разрушават ДНК на мокроорганизмите и не позволяват тяхното размножаване. Това е изцяло физически процес, без да се използват химикали.

КОИ МИКРООРГАНИЗМИ СЕ ПРЕМАХВАТ ОТ ВОДАТА С УЛТРАВИОЛЕТОВА СВЕТЛИНА?

Излъчваната от слънцето късовълнова ултравиолетова светлина, с дължина на вълната от 100 до 280 nm (UVC радиация)  се поглъща изцяло от атмосферата (основно в озоновия слой).

Всичките живите организми на Земята са чувствителни към UVC лъчение. 

 

 

При облъчване на микроорганизмите със UVC лъчи е доказано активно поглъщане на фотони от съставящите ДНК нуклеинови киселини. Под влияние на погълнатата енергия  ДНК се разрушава и не може да служи като матрица за синтез на РНК. Химичните реакции в микробната клетка се нарушават и тя умира.

UVC радиация директно атакува ДНК на всички микроорганизми и унищожава тяхната способност да се възпроизвеждат. Това на практика означава, че от водата се отстраняват дори изключително устойчиви на химични дезинфектанти микроби и техните спори.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ВОДА С UV ЛАМПИ?

  • не се използват химикали
  • не се влошава вкусът и мирисът на водата
  • разрушаване на хлорамини и органичен въглерод 
  • няма риск от предозиране с дезинфектант
  • унищожават се устойчиви на хлор микроорганизми като Giardia lamblia и Cryptosporidium parvum
  • предпазват от легионела
  • подобряват прозрачността на водата
  • не се образуват вредни продукти 
  • премахват част от органични замърсители
  • не се отделят летливи органични съединения (ЛОС) или токсични газове
  • в сравнение с химични съединения, нужно е много кратко време за контакт с вода (измерва се в секунди)
  • UV лампи са компактни, не заемат много място
  • не влияят върху минералното съдържание във водата
  • не оказват вредно въздействие върху околната среда
  • изискват минимално количество енергия

Освен бактерицидно действие, UV лампите отстраняват от водата хлор и хлорамини. Проучванията показват, че свободен хлор в количество до 1.0 ppm може да бъде ефективно елиминиран чрез използване на UV радиация.

Органичен въглерод (DOC,  dissolved organic carbon).
UV радиация може да се използва за отстраняване от водата на въглеродни органични съединения. Съдържание на органичен въглерод предизвиква неприятен мирис и вкус на водата и съдейства за повторно развитие на бактерии във водната система. Чрез облъчване с ултравиолетова светлина, се образуват ОН радикали, които окисляват органични въглеродни съединения до въглероден диоксид и вода.

КАКВИ СА НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА UV СТЕРИЛИЗАЦИЯ?

UV лампи осигуряват перфектна защита от опасни бактерии, но трябва да се помни, че освен посочените по-горе вещества, ултравиолетови лъчи, не премахват от водата други замърсители. Ако водата е замърсена с  тежки метали или други промеси, UV радиация не ги отстранява. Механичните примеси може дори да причинят повреда на устройството и намаляване на ефективността на дезинфекция. Необходимо е да се монтира подходящ предварителен филтър преди стерилизатора.
 

  • UV дезинфекция не премахва тежки метали и песъчинки
  • UV дезинфекцията е силно зависима от чистотата (прозрачността) на водата 
  • UV дезинфекцията се извършва на място. След UV лампата водата може повторно да бъде замърсена.

 

КАКВИ ФАКТОРИ ОКАЗВАТ ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ КАЧЕСТВОТО НА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ВОДА С UV ЛАМПА?

Ефективността на UV лампите при дезинфекцията на вода зависи от:

  • коефицента на абсорбция на UV лъчи, който е обвързан с чистотата на водата (нейната прозрачност), 
  • радиационната доза 
  • устойчивостта на организма към UV

 

За осигуряване на добра прозрачност на вода, преди бактерицидна UV лампа, която се използва за премахване на микроорганизми се инсталира механичен филтър за вода. 

Радиационната доза зависи от мощността на лампата. За всяка бактерицидна ултравиолетова лампа е посочено какво количество вода може да пречисти за 1 час. Добре е този показател да бъде спазван, а още по-добре е да се заложи лампа с по-голям дебит. Това се препоръчва защото UV излъчвателят с времето постепенно губи своята мощност.

С какви единици се измерва радиационната доза на УВ лампи за обеззаразяване на вода?

В техническите спецификации на УВ лампи от различните производители, радиационната доза се посочва в различни единици. Най-често използвана е джаул на квадратен сантиметър (J/cm²) или джаул на квадратен метър (J/m²). Джаул, наричан също ватсекунда и обозначаван със симжола J е единица за измерване на енергия. Формулата за  един джаул е 1J = 1W × 1s. 

За преизчисляване на различните данни служи следната формула:

30 mJ/cm² = 300 J/m² = 30 mWs/cm² = 30 000 μWs/cm²

 

ВРЕМЕ НЕОБХОДИМО ЗА ОБЕЗВРЕЖДАНЕ НА МИКРООРГАНИЗМИ ПРИ ДЪЛЖИНА НА UV ЛЪЧИ 254 nm, ПРИ ДОЗА 30 mJ/cm2 

Наименование

100% смъртоносна доза (секунди)

Наименование 100% смъртоносна доза (секунди)
Бактерии
Бацили на дизентерия 0.15 Микрококи Candidus 0.4 ¨C 1.53
Спирохети от вид Leptospira 0.2 Salmonella Paratyphi 0.41
Legionella Pneumophila 0.2 Бацили на туберкулоза 0.41
Corynebacterium дифтерия 0.25 Стрептококи Haemolyticus 0.45
Shigella Dysenteriae 0.28 Salmonella Enteritidis 0.51
Бацили на антракс 0.3 Salmonella Typhimurium 0.53
Бацили на тетанус 0.33 Холерният вибрион 0.64
Escherichia coli 0.36 Clostridium Tetani 0.8
Pseudomonas Aeruginosa 0.37 Бял стафилокок 1.23
Вируси
Вирус Coxsackie A9 0.08 Ентеровирус 1 0.73
Аденовирус 3 0.1 Вирус на жълтеница B (HBV) 0.73
Бактериофаги 0.2 Ентеровирус 11 0.75
Грипен вирус 0.23 Полиовирус 1 0.8
Ротавирус SA 11 0.52 Вирус на тютюнева мозайка 16
Спори на плесени
Mucor mucedo 0.23 ¨C 4.67 Penicillium Roqueforti 0.87 - 2.93
Oospora Lactis 0.33 Penicillium Chrysogenum 2.0 ¨C 3.33
Aspergillus amstelodami 0.73 ¨C 8.80 Аспергилус нигер 6.67
Penicillium Digitatum 0.87 Плесени на оборски тор 8
Водорасли
Обикновена Хлорела 0.93 Протозоа 4 - 6.70
Зелени водорасли 1.22 Чехълче 7.3
Нематодни яйца 3.4 Цианобактерии (синьо-зелени водорасли) 10 ¨C 40
 

Коментари 2

Laura Willson

Laura Willson
Павирани ЕООД

В такива случаи препоръчваме да се обърнете към инжинерингови фирми, които са специализирани в пречистване на води в големи обекти.

2019-05-05 09:55:10
Laura Willson
инж.Стефан Стехов - \"СТЕХО-ПРОЕКТ\"ЕООД

Бихте ли могли да предложите решение и оферта за очистване на водата от два сондажа до изискванията за питейна вода - съгласно Наредба №9/2001г и актуализацзия от 01.2018г. Данните за сондажната вода са: сондаж А-помпа с дебит 360л/мин (3\") -колиформи - 70cfu/100ml (70 колонообразуващи единици в 100ml) сондаж Б-помпа с дебит 360л/мин (3\") - колиформи - 30cfu/100ml (30 колонообразуващи единици в 100ml) Поздрави и благодаря предварително! инж.Стехов

2019-04-25 12:15:20

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top