Йонизатори за алкална вода - най-често задавани въпроси и отговори.

09 Oct 2014

КАК ДЕЙСТВА ЙОНИЗАТОР ЗА АЛКАЛНА ВОДА?

След пречистването на водата със система от филтри тя се насочва към камера, в която са монтирани специални електроди. На това място водата се третира с електрически ток с много прецизно нагласено ниско напрежение. Според електрическия им заряд, разтворените във водата йони на минералите са привличани или към положителен електрод (анода) или  към отрицателен електрод (катод). По време на този процес водата се разделя на алкална и кисела.

ЛЕСНО ЛИ СЕ ИНСТАЛИРА ЙОНИЗАТОР ЗА АЛКАЛНА ВОДА?

Почти всеки йонизатор за алкална вода се продава с инструкция за експлоатация и инструкция за самостоятелен монтаж за лесно свързване с водата от водопроводната инсталация. Обикновено, комплектът съдържа всички необходими части. Ако имате нужда от помощ, винаги може да се обърнете към нас за допълнителни обяснения.

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ЗА ЕФИКАСНА РАБОТА НА ЙОНИЗАТОРА ВОДАТА ДА СЪДЪРЖА МИНЕРАЛИ?

По време на електролизата на водата, съдържащите се в нея минерали започват да се разделят и да преминават към положителния или отрицателния електрод. Към кой от двата електрода се насочват минералите зависи от проводимостта и валентността им. При този процес всичките полезни минерали се отделят в алкална вода, а останалите в киселата вода. Затова йонизаторът не може да се захранва с вода от системата за обратна осмоза, която е  без минерализатор.

ТРЯБВА ЛИ ЙОНИЗАТОРИТЕ ДА СЕ ПОЧИСТВАТ ОТ ВЪТРЕ?

Съвременните йонизатори са със система за самопочистване. Такова самопочистване обикновено се състои  в обръщане на полюсите на електролитните плочи. Някои минерали са привлечени от отрицателния електрод (катод), а другите от положителния електрод (анод). При смяната на полюсите на електродите полепналите по плочите минерали се откъсват  от тях.

Въпреки функцията самопочистване на електродите препоръчва се периодично почистване с лимонена киселина на полепнали по електродите отлагания.Най-лесно и най-евтино това става при йонизаторите за алкална вода от марката Chanson. За моделите Revelation и Lydia предлагаме специален почистващ филтър.

Редовното почистване на електродите е от особено значение в районите с твърда вода.

МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ СОНДАЖНА ВОДА ЗА ЗАХРАНВАНЕ НА ЙОНИЗАТОРА?

Препоръчва се свързването на  йонизатора с водопроводна чешмяна вода. Ако устройството ще се захранва със сондажна  вода,  уверете се, че тя е микробиологично чиста и безопасна за пиене без преваряване. Следва да се направят изследвания  на водата и да се определи дали е нужно водата да се обеззарази и да се поставят подходящи филтри, които да извършат обработка на водата, така, че тя да е годна за пиене без преваряване.

ЗАЩО ТЕЗИ УРЕДИ СА ТОЛКОВА СКЪПИ?

Йонизаторите за алкална вода които се предлагат от мултилевъл  компании струват няколко пъти повече от същите, които могат да бъдат закупени от добри онлайн или стационарни магазини. За да е безопасна и с високо качество йонизираната вода, електролитните платки (електроди) трябва да са изработени от титан и платина. Тези метали са по-скъпи от златото. За да може устройството да работи в продължение на много години, всичките компоненти са изработени по специални технологии и от висококачествени материали.

МОГА ЛИ ДА ЙОНИЗИРАМ ЧАЙ, СОК ИЛИ ДРУГА НАПИТКА ВМЕСТО ВОДА?

Не. Йонизаторът е предназначен за електролиза на вода и всеки опит за йонизация на друга течност може да се повреди устройството.

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНЯТ ФИЛТРИТЕ?

Всеки йонизатор е снабден с филтрираща система, която защитава електролитните плочи от увреждане и подобрява качеството на питейната вода. Времето за смяна на филтрите зависи от модела и количеството на обработена  вода. Филтрите обикновено са предназначени за пречистване на  около 4000 литра вода, което означава, 6-12 месеца на употреба.

Винаги препоръчвам преди йонизатора за алкална вода да бъдат монтирани предварителни външни филтри за пречистване на вода. Стойността на тези филтри е много ниска в сравнение със скъпия йонизатор.Йонизаторът може да се включи и след трите предварителни филтъра в стандартна система за обратна осмоза.

КАК МОГА ДА СЕ УВЕРЯ, ЧЕ ЙОНИЗАТОРЪТ НАИСТИНА ДЕЙСТВА?

В Европа, йонизаторите за вода все още са новост. Въпреки това, в Корея и Япония, тези устройства са известни от много години и има много изследвания на ефективността на лечение на различни заболявания.

КОЛКО БЪРЗО СЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ ПОЛОЖИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ СЛЕД УПОТРЕБА НА АЛКАЛНА ВОДА?

В зависимост от организма и състоянието на пациента времето за реакция и детоксикация може да варира. Първите забележими ефекти трябва да се появят от няколко дни до няколко седмици след започване на лечението.

Лично мнение след употреба на алкална вода: Пия алкална вода от няколко месеца. Първата чаша изпивам за добро утро, на гладно. Нямам сериозни заболявания. Преди да започна да пия алкална вода езикът ми е бил постоянно обложен. След 3 месеца забелязах, че езикът ми вече е чист. Целулитът е намалял значително, но все още не е изчистен както езикът. Според мене не можем да очакваме изчезване на всички здравословни проблеми за много кратко време, но продължителна употреба  на структурирана вода определено ще доведе до положителни промени.

КАКВО Е "ТУРБО" ФУНКЦИЯ В НАПРЕДНАЛИТЕ МОДЕЛИ ЙОНИЗАТОРИ?

Най-напредналите модели на йонизатори са с  "турбо" функция. С включването на тази функция йонизаторът превключва на максимална ефективност. В този режим се произвежда както силно алкална (рН 11.0 и повече), така и силно кисела вода (рН под 3.0). Водата с тези параметри не е подходяща за пиене, но намира широко приложение в области като разтваряне на масла, повърхностна дезинфекция, отстраняване на пестициди от плодове и зеленчуци.

КАКВО Е НИВОТО НА рН НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО?

Човешкият организъм е най-добре при вътрешното нивото на рН между 7.35 и 7.45 (леко алкално рН), и рН на кожата е между 4.5 и 5.8( което е леко кисело). Ето защо алкална вода се употребява за пиене, а леко кисела за външната хигиена.

КАК МОГА ЛЕСНО ДА ПРОВЕРЯВАМ рН НА КРЪВТА?

Изследването  може да се направи в лаборатория. Това не е много удобно, особено ако искате редовно да проверявате промяната на рН в продължение на дълъг период от време. По-лесният начин е да се провери рН на сутрешната урина.  Няма смисъл да се изследва урината през деня, тъй като върху нейната киселинност оказват влияние напитките и храната. Когато правим тест на урината в лабораторията, обикновено се изисква да се представи първата  сутрешна  проба. По време на нощния сън, тялото се регулира и достига определена степен на хомеостатичен баланс, така че резултатите от първата сутрешна урина са добър индикатор на нивото на  рН на тялото.

КАК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ Е НАРУШЕН КИСЕЛИННО АЛКАЛНИЯТ БАЛАНС?

Окисляването на тялото се придружава от редица симптоми. Някои от тях включват обрив, акне, тъмни кръгове под очите, напукана кожа, чупливи нокти, „цъфтяща” коса,  наднормено тегло.  Други симптоми включват стомашни разстройства, безпокойство, раздразнителност, алергични реакции, повтарящи се инфекции, умора и дори депресия. Използването на алкална диета, съдържаща адекватни количества пресни храни и   алкална вода  спомагат за повишаване на нивото на рН. Значително се подобряват защитните механизми на организма, с което той е в състояние да се бори с болести  и да поддържа  добро здраве.

КАКВО рН НА ВОДАТА Е НАЙ-ДОБРО ЗА ПИЕНЕ?

Човешкият организъм най-добре абсорбира вода с рН 8,5-9,5 рН. Въпреки това, в началото е по-добре да изберете вода с по-малко рН  7.5-8.0, така че тялото  да може постепенно да се приспособи към алкална вода.

АЛКАЛНАТА ВОДА НЕУТРАЛИЗИРА ЛИ СТОМАШНИТЕ КИСЕЛИНИ?

Не. РН на алкална вода е около  9, а храносмилателните киселини са с рН около 2. Това означава, че силата на стомашна киселина е повече от 1000 пъти по-голяма от алкалната вода. За да се неутрализира стомашната киселина (която постоянно се секретира в размер на около 3 литра на ден), трябва да се изпие около 3000 литра алкална вода.

ПРЕПОРЪЧВА ЛИ СЕ ПИЕНЕТО НА АЛКАЛНА ВОДА ПО ВРЕМЕ НА ХРАНЕНЕ?

Не. Специалистите по хранене и други експерти препоръчват да не се консумират никакви течности по време на хранене. Не пийте вода в продължение на 30 минути преди и след хранене. Стомашните сокове се разреждат, а това забавя процеса на храносмилането.

ПРИЧИНЯВА ЛИ АЛКАЛАНАТА ВОДА АЛАКЛОЗА?

Не, защото нашето тяло има буферна система, която се стреми да поддържа рН баланс на организма. Това означава, че  и да изпием повече от алкална вода тялото ни няма да бъде прекалено алакилизирано.  Повишаването на  киселинността на телесните течности под рН 6.8  може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Например, подкисляването на организма поради натрупването на кисели минерали, причинява диабет и бъбречна недостатъчност.

КОЛКО ВОДА ТРЯБВА ДА СЕ ПИЕ?

Някои хора казват, че трябва да се пие 2 литра вода на ден, а други изчисляват 30ml за всеки килограм телесно тегло. Тези препоръки не са валидни  от медицинска гледна точка. Една от основните задачи на водата е да се отмият отпадъците на обмяната на веществата от  клетките, така че необходимото количество вода е различно за всеки човек и ситуация. След  тренировка и след прекаляване с алкохол препоръчително е да се пие повече вода. Като цяло, добре е да се пие най-малко 2 литра вода на ден и това количество да се увеличава когато е необходимо. Повече вода трябва да се пие  при хронични заболявания, тютюнопушене, нездравословно хранене и чести контакти със отровни вещества.

С КАКВА ВОДА ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЛЕКАРСТВА?

Лекарствата не трябва да се приемат с алкална вода, тъй като тази вода се абсорбира много бързо от организма. Това може да повлияе върху лечебните свойства на лекарствата. За такива приложения да се  използва "Purified Water". Това е пречистена с филтри вода, която не се подлага на електролиза.

БЕЗОПАСНА ЛИ Е АЛКАЛНА ВОДА ЗА БЕБЕТА?

Да. Проучвания в Япония доказват, че децата хранени с мляко приготвено с леко алкална йонизирана вода рядко се разболяват и са здрави колкото бебета хранени с кърмата.

ПОДХОДЯЩА ЛИ Е АЛКАЛНА ВОДА ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ?

Това дори се препоръчва. Известни са случаи, когато след пиене на алкална вода утихват често съпътстващи бременността симптоми на сутрешното гадене.

ПОДХОДЯЩА ЛИ Е АЛКАЛНА ВОДА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА?

Разбира се.  Стареене е тясно свързано със загуба на вода. Тялото на новороденото в 90% се състои от вода,  докато тялото на възрастен човек само в 60%. Алкалната вода се абсорбира по-бързо и  по-добре хидратира тялото. Също така премахва токсините, предпазва от заболявания и дава енергия. Алкалната  вода е мощен антиоксидант, който предотвратява окисляване, и следователно застаряването на клетките в тялото.

БЕЗОПАСНО ЛИ Е ПИЕНЕТО НА АЛКАЛНА ВОДА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ВРЕМЕ?

Да. В Япония, водни йонизатори са били класифицирани като "домашно медицинско изделие." Това означава, че трябва да се използват като  профилактично средство за   подобряване на здравето, превенция на заболяванията и допълващо лечение на различни заболявания, и не като основен метод за лечение на сериозни заболявания. При здрави хора редовното пиене на алкална вода оказва благоприятно влияние върху имунитета. Повече от 10 милиона японци пият алкална вода от 30 години.  Доказано е, че тя е напълно безопасна и няма странични ефекти.

МОЖЕ ЛИ АЛКАЛНАТА ВОДА ДА БЪДЕ ВРЕДНА ЗА НЯКОИ ГРУПИ ОТ ХОРА?

Определено  не. Хората със по-слаби организми, като възрастните хора и малките деца , както и всички начинаещи потребители на йонизатор трябва да започнат с малки количества вода (например , три чаши на ден), с ниска алкалност. С време , постепенно да се увеличава силата на електролиза, следователно да се повишава алкалността на приеманата вода .

МОГАТ ЛИ ЖИВОТНИТЕ ДА ПИЯТ АЛКАЛНА ВОДА?

Определено да. Точно както при хората  и при животните ползата от по-добра хидратация и  антиокислителните свойства на  алкалната вода е огромна. Забелязва се прилив на енергия при по-възрастните животни.

ПРЕДИЗВИКВА ЛИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ПИЕНЕТО НА АЛКАЛНАТА ВОДА ?

При правилното използване на водата не се забелязват никакви странични ефекти. В началото , особено ако се започва с  твърде висока алкалност, може да се появят главоболие, умора или възбуда, мускулни болки, хрема и подуване на корема, а изпражненията може да бъдат по-тъмни  и с по-рядка консистенция. Това са признаци на пречистване на тялото, тъй като то се подлага на микро-клъстерна вода, която прониква дълбоко в тъканите и премахва натрупаните токсини и отпадъчни продукти. Когато тялото свикне с алкалната вода тези симптоми изчезват. В зависимост от степента на отравяне на тялото това може да продължи от 2-3 дни до 2-3 седмици .

ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ АЛКАЛНАТА ВОДА УНИЩОЖАВА СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ?

Да, това е вярно. Свободните радикали са нестабилни атоми или молекули. Те се стремят  да се превърнат в стабилна форма чрез "кражба" на електроните от околната среда и това е причина за окисляването.  Алкалната вода съдържа изобилие на хидроксилни йони (ОН-), които улавят електрони и неутрализират разрушителното действие на свободните радикали върху клетките на тялото. Прясно йонизирана вода се характеризира със силно отрицателен ORP (окислително-редукционен потенциал) и  е мощен антиоксидант .

МОГА ЛИ ДА ПИЯ АЛКАЛНА ВОДА КОГАТО СЪМ НА ДИЕТА?

 Да алкалната вода помага за загуба на тегло, защото тя очиства организма и стимулира кръвообращението.

►абсорбира се бързо и не предизвиква смущения в стомашно-чревния тракт, независимо от консумираното количество;

►подпомага кръвообращението и разпределението на мазнините;

►предпазва от здравословни проблеми, свързани с преяждане;

►предотвратява запек, който често съпътства различни видове диета;

►премахва отпадъчните продукти на обмяната на веществата и хидратира организма.

НАДДАВАМ НА ТЕГЛО, ДОРИ КОГАТО ПИЯ САМО ВОДА. ЩЕ БЪДЕ ЛИ ТАКА И С АЛКАЛНА ВОДА?

Микро-клъстерната алкална вода се абсорбира бързо от организма, бързо достига до всички негови клетки и се изхвърля по-бързо от обикновена вода. Поради това тя е много полезна за хора с намален метаболизъм.  Ако наддавате на тегло само с вода, това означава, че Вашият метаболизъм е във фатално състояние, и тялото Ви не може да се справя с отделянето на изпитата водата.  Ако в първоначалния период на пиенето на алкална вода все още се забелязва  подуване, препоръчва се по-често пиене на  по-малки количества вода.

КОГАТО ПИЯ АЛКАЛНА ВОДА СЕ ПОЯВИ ЗАПЕК - ЗАЩО?

Внезапна смяна на водата при някои хора може временно да доведе до запек.  До изчезване на симптомите се препоръчва пиене на вода с най-ниското ниво на алкалност.

АЛКАЛНАТА ВОДА ПОМАГА ЛИ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАПЕК?

Запекът може да бъде причинен от различни заболявания. Йонизираната вода поддържа функциите на червата и развитието на полезните бактерии, като по този начин облекчава запека. Този проблем може да бъде труден за отстраняване при хората, които живеят в постоянен стрес и често ядат месо. За пълно излекуване от запек препоръчва се да се пият големи количества алкална вода (4-5 литра на ден), да се намали стресът и да се подобрят хранителните навици.

ЗАЩО СЛЕД ПИЕНЕТО НА АЛКАЛНА ВОДА ПОЛУЧИХ ОБРИВ?

Причината за обривите може да бъдат натрупаните в организма токсини, които под влиянието на микро-клъстерна  алкална вода са се  разтворили и частично са навлезли в кожата. Често това е свързано със затлъстяване или хронични заболявания. Разтворените токсини могат да причинят тежки сърбежи, но след известно време ще се отделят с урината и симптомите ще отшумят.  До тогава, се препоръчва пиенето на вода, с  най-ниското ниво на алкалност и промиване на кожата с кисела вода.

КИСЕЛА ВОДА

ЗА КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА КИСЕЛАТА ВОДА ОТ ЙОНИЗАТОРА?

Киселата йонизирана вода не се  пие. Въпреки това, тя има забележителни свойства на дезинфектант и намира приложение при личната хигиена.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА КИСЕЛА ВОДА СЛЕД ПРЕВАРЯВАНЕ?

Дори и след преваряване  киселата вода не губи значителната част от свойствата, така че може да се затопли и да се  употребява за къпане. Въпреки това, ако това е възможно, по-добре  да се използва вода директно от йонизатора.

ЗАЩО КОЖАТА МИ Е СТАНАЛА ПО-ГРУБА СЛЕД ИЗМИВАНЕ С КИСЕЛА ВОДА?

Вероятната причината за това е твърде силната степен на електролиза. Киселата вода силно стяга порите на кожата, което при хора със суха и чувствителна кожа може да причини сухота и грапавост. Киселинността на водата трябва да бъдат съобразена с вида на кожата. Хората с мазна кожа могат да използват по-кисела вода, докато за тези със суха е препоръчително да се избере вода с по-ниска степен на киселинност.

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ АКО ПО ПОГРЕШКА ПИХ КИСЕЛА ВОДА?

Еднократен прием на кисела вода не може да предизвика негативни последствия. Не бива обаче системно да се пие кисела вода.

КАК ДА СЕ СЪХРАНЯВА КИСЕЛА ВОДА?

За разлика от алкална вода киселата вода може да бъде запазена в продължение една година. Условието е да няма достъп до въздух и светлина. Киселата вода трябва да се съхранява в херметично затворен съд и на тъмно.

СВОЙСТВАТА НА АЛКАЛНАТА ВОДА.

КАКВО Е рН НА ВОДАТА?

Скалата на рН е параметър, който определя дали течността е кисела или основна (алкална). Най-общо, рН е индекс за количеството на свободните водородни йони в течността. Водородните йони произхождат от разпадането на водните молекули (H2O). Колкото повече свободни водородни йони, толкова повече свободни кислородни йони и толкова по-голям потенциал на окисляемостта. Скалата на рН е в диапазона 0-14,  рН 7 е неутрално рН. Всичко под 7 е кисело, и всичко над 7 - алкално. Най-добрата питейна вода е с рН 8.5-9.5, а за външни приложения, като козметичен  продукт с  рН 4-6.

КАКВО Е ORP НА ВОДАТА?

ORP - окислително-редукционния потенциал или редокс потенциал е индекс показващ окислителната способност. Окисляването е един от основните процеси в човешкото тяло. Молекулата, която отдава електрони се окислява и придобива положителен електрически заряд, а молекулата, която приема електрони, се редуцира и става отрицателно заредена. Разликата в електрическия заряд е ORP. То се измерва с миливолт (MV). Алкалната  вода е с отрицателен ORP. Отрицателното ORP неутрализира негативните окислителни свойства на свободните радикали, защитавайки  клетките на организма и ДНК от увреждане.

КАНГЕН ВОДА, МИКРО-КЛЪСТЕРНА, ХЕКСАГОНАЛНА ВОДА, ЖИВА ВОДА - КАКВО ОЗНАЧАВАТ ТЕЗИ ПОНЯТИЯ?

Всеки един от тези термини означава обработена с йонизатор вода. "Kangen" е търговска марка на японския производител на  йонизатори за вода,а  думата канген означава "връщане към извора"или "връщане към корените”.  Прилагателни "хексагонална" и "микро-клъстерна" се отнасят до структурата на йонизираната вода. При обикновена  чешмяна вода молекулите на H2O се групират в клъстери от 15-20 молекули, докато при алкалната вода водните молекули се комбинират по 6 на брой в хексагонална или шестоъгълна структура. Микро-клъстерите по-точно и по-прецизно хидратират тялото и го пречистват от токсини. Тази вода се нарича "жива", за разлика от "мъртва вода", т.е. кисела вода, вторият продукт на електролиза. Живата вода има благоприятно влияние върху здравето, мъртвата вода е силен дезинфектант.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРЕВАРЯВА АЛКАЛНА ВОДА?

Преваряването на  алкалната вода отслабва нейните антиоксидантни свойства. Пиенето на преварена алкална вода по никакъв начин не е вредно, но заради положителните ефекти, цитирани по-горе, е по-добре да се пие непреварена. Добре е обаче да се използва за приготвяне на храна или чай.

РАЗЛИЧЕН ЛИ Е ВКУСЪТ НА АЛКАЛНАТА ВОДА?

Да! Преди да се подложи на  електролиза водата преминава през филтърната система, която премахва неприятния вкус и мирис, присъщи на хлорираната вода от чешмата. По време на електролиза, водните клъстери се разбиват на по-малки групи (5-8 молекули, а не 15-20, както е в случая с обикновена вода. Затова тя има нежен, кадифен вкус. Алкалната вода е със страхотен вкус и подобрява вкуса на кафе, чай или сок.

ПОДХОДЯЩА ЛИ Е АЛКАЛНАТА ВОДА ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ЧАЙ, КАФЕ ИЛИ БИЛКОВИ ЗАПАРКИ?

Абсолютно да! Алкалната вода може да извлече от чая повече активни съставки, така че за този вид напитки, трябва да се използва по-малко количество от сухото вещество.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРИГОТВИ АЛКАЛНА ВОДА ОТ ТАБЛЕТКИ?

Чрез добавяне на специални субстанции може да се направи алкална вода. Но това не е йонизирана, с ниско ORP вода. Професионалните йонизатори първо пречистват водата от примеси като хлор и пестициди, и след това предизвикват разделяне на кисела вода (с кисели, вредни минерали) и алкална (с основни, добри минерали). Това, което остава в кисела вода не е подходящо за пиене. С прах или таблетки, добавени към водата не може да се постигне този ефект. Те само повишават pH на водата. Йонизираната алкална вода е антиоксидантна, защото тя е с ниско ORP. Освен това в нея няма прибавени с таблетки вещества.

ВЪЗМОЖНО ЛИ ДА СЕ ПРИГОТВИ АЛКАЛНА ВОДА С ДОБАВЯНЕ НА СОДА БИКАРБОНАТ?

Содата е химическо вещество  - натриев бикарбонат. Разтворена във вода,  определено не е най-вкусната напитка, която можете да си представите. Пиенето на такъв разтвор, добавя в организма огромно количество натрий, може да ви помогне еднократно при стомашни проблеми, но редовното ползване може да  донесе много неприятни последици за здравето.

КОЛКО ДЪЛГО ЙОНИЗИРАНАТА ВОДА ОСТАВА ЙОНИЗИРАНА?

Йонизираната вода е най-добре да се пие веднага след като е била произведена от йонизатор, като от този момент постепенно губи своите качества. Хидроксилни йони, остават там в продължение на 18-24 часа, или за толкова се запазват и антиоксидантните свойства на водата. Алкалната реакция се задържа около седмица. Микро-клъстерната структура се поддържа в продължение на 1 до 2 месеца.

КАК ДА СЕ СЪХРАНЯВА АЛКАЛНАТА ВОДА?

Преди да се подложи на електролиза водата се пречиства от  антибактериални вещества като хлор, така че не бива да се съхранява прекалено дълго. Най-добрите си свойства водата запазва за около 24 часа. Ако искаме по-дълго да бъде прясна, трябва да се налее в чиста бутилка или друг херметичен плътно затворен съд и да се съхранява в хладилника. Силно алкалната вода (рН около 11.0) трябва да се съхранява в херметически затворени съдове, без достъп на  светлина, тъй като тя бързо губи своите свойства.

ЙОНИЗИРАНАТА ВОДА СЪДЪРЖА ЛИ ХЛОР?

Не. Ако чешмяната вода се подлага директно на йонизация, процесът на електролиза не би я  пречистил от химикали. Но повечето от йонизаторите са снабдени с допълнителни системи за филтриране на вода, които премахват от водата хлор, флуор, тежки метали и други замърсители.

КАКВИ СА ТЕЗИ МЕХУРЧЕТА, КОИТО ЗАБЕЛЯЗВАМ В МОЯТА ЙОНИЗИРАНА ВОДА?

Това е  водород. По време на електролизата на вода (H2O) на електрода за алкална вода се отделя газ водород (Н2), а на електрод за киселата водата газообразен кислород (О). Водородът е източник на невероятни ползи за здравето. Той е по-лек от водата, така че е важно да се пие вода преди мехурчетата да са се изпарили т.е. в рамките на около 60 секунди след производството. Свободните водородни йони, остават във водата за дълго време, но тяхната най-голяма концентрация е веднага след процеса на електролиза.

НЕЩО ПЛУВА ВЪВ ВОДАТА ОТ МОЯ ЙОНИЗАТОР. КАКВО Е ТОВА?

Когато захранваща вода съдържа много минерали или налягането във водопровода  е твърде ниско, част от калция не се разтваря във вода и образува видими частици, в камерата за електролиза (утайките от тръбите се филтрират преди електролиза). В този случай, почистете електролитни плочи за да ги предпазите от износване. Също така трябва  да се намали силата на електролизата. Ако парчета или люспи от калций се появяват дори и при най-ниското ниво на производство на алкална вода, а използвате модел йонизатор  с възможност за добавяне на минерали, спрете прибавянето им и  направете проверка на параметрите. Свържете се с Вашия дистрибутор / дилър, за да настроите параметрите на йонизатора за вашите нужди. Излишъкът на калций не се разтваря в стомаха, и се отделя с изпражненията, така че няма причина за безпокойство.

НА ДЪНОТО НА ЧАША/БУТИЛКА СЕ ПОЯВЯВА БЯЛА УТАЙКА. ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е?

Да. Бялата минерална утайка в алкалната вода е нещо нормално. Можете да я изчистите с помощта на кисела йонизирана вода или оцет.

 

Коментари 3

Laura Willson

Laura Willson
Теменужка Йорданова

Здравейте! Откакто започнах прием на алкална вода много често ходя по малка нужда и количеството на урината драстично нарастна. Посетих нефролог и нямам проблем с бъбреците. Това нормално ли е и трябва ли да прекратя приема й или да го намаля като редувам с чешмяна, тъй като изпитвам ужасен дискомфорт от толкова често уриниране? Реално защо уринирам толкова често и по много - чистят се токсини ли? И трябва ли да се притеснявам? Благодаря

2023-05-24 18:55:00
Laura Willson
Павирани ЕООД

Не би трябвало алкалната вода да влияе зле на пейсмейкъра, но мисля че е добре да попитате лекуващия Ви доктор.

2015-04-04 16:55:23
Laura Willson
Петкова

Здравейте, имам въпрос: Хора с пейсмейкъри може ли да пият алкална вода ? Ще очаквам отговора Ви, предварително благодаря.

2015-04-02 10:35:38

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top